Hírek

Vasárnap osztják a BAFTA-díjakat

Grand-Budapest-Hotel1Vasárnap este adják át a londoni Királyi Operaházban a Brit Film- és Televízió-művészeti Akadémia (BAFTA) díjait. A legtöbb, 11 kategóriában Wes Anderson A Grand Budapest Hotel című filmjét jelölték.

Tíz díjat kaphat a James Marsh rendezésében Stephen Hawkingról forgatott életrajzi film, A mindenség elmélete. A Hawking-életrajz a legjobb film és a legjobb brit film díjára is esélyes, továbbá a főszerepet alakító Eddie Redmayne és az elméleti fizikus első feleségét játszó Felicity Jones is jelölést kapott, így a film mind a négy fontosabbnak tartott kategóriában szerepel.

A Grand Budapest Hotel jelöléseinek többsége a technikai kategóriákból származik. A legjobb rendezők között ugyanakkor Anderson és Marsh is mérkőzik a Birdman alkotójával, Alejandro González Inárrituval, a Sráckort készítő Richard Linklaterrel és a Whiplash-t jegyző Damien Chazelle-lel.

A legjobb film kategóriába A mindenség elméletén és A Grand Budapest Hotelen kívül a Birdman, a Sráckor és a Kódjátszma is bejutott. A legjobb brit filmek között pedig a ’71, a Kódjátszma, a Paddington, a Büszkeség és bányászélet és a Scarlett Johanssonnal forgatott A felszín alatt szerepel.

A Grand Budapest Hotel sztárja, Ralph Fiennes is Redmayne kihívója a legjobb színész kategóriában, amelyben még Benedict Cumberbatch (Kódjátszma), Jake Gyllenhaal (Éjjeli féreg) és Michael Keaton (Birdman) neve is szerepel.

A színésznők közül főszereplőként Amy Adams (Nagy szemek), Felicity Jones (A mindenség elmélete), Julianne Moore (Still Alice), Rosamund Pike (Holtodiglan) és Reese Witherspoon (Vadon) kaphat idén BAFTA-díjat.

Az idegen nyelvű film díját az Ida, az Ezerízű szerelem, a Két nap, egy éjszaka, a Leviatán vagy Stephen Daldry riói nyomornegyedben játszódó Trash című drámája kaphatja.

Mike Leigh filmrendező életművét legrangosabb kitüntetésével, BAFTA-tagsággal ismeri el a brit filmakadémia.

A BAFTA-gála házigazdája Stephen Fry lesz.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com