Fókuszban Hírek

Véget ért a Downton Abbey utolsó évadának forgatása, a szereplők még maradtak volna

Downton Abbey

Downton AbbeySzombaton megtartott sajtótájékoztatóján búcsúzott a Downton Abbey stábja Beverly Hillsben. Már csak két hét van hátra forgatásból, néhány szereplő pedig be is fejezte a munkát. A Crawley család birtokának helyet adó Highclere Castle-t pedig végképp elhagyták – számolt be tegnap este az Entertainment Weekly a sorozatról, amiből nem kizárt az önálló film elkészülte sem.

„Furcsa volt búcsút inteni a háznak” – nyilatkozta Laura Carmichael, aki a BBC és PBS Masterpiece sorozatában Lady Edith szerepét játszotta. „Egy pillanatra úgy éreztük, ez már nem az otthonunk többé. Ami igaz is persze, csak mindig annak tűnt. Az utolsó csapó után rögtön éreztem, hogy ez az egész csak játék volt. Nagyon érzelmes pillanat volt; nem akartuk, hogy vége legyen.” Hugh Bonneville-től (Robert) kedvenc részéről faggatták: „Kedvenc idézetem Marytől van: »Felmegyek az emeletre, hogy levegyem a kalapom«” –  mondta nevetve.

Joanne Froggattot (Anna) közben az utolsó évad erőszakos jelenetéről faggatják: „Mint színész úgy gondolom, vannak helyzetek, amiket úgy adunk elő, hogy nem éltük át. Kicsit utána kell járni, fejjel kell tudni feldolgozni, hogy a leghitelesebb és őszintébb legyen. A forgatókönyv megvalósítás is olyan jól sikerült, hogy magáról a nemi erőszakról nagyon kevés, mégis eléri a kellő hatást a nézőben.”

Ahogy máskor, a stáb most is elég szűkszavú volt az utolsó évad részleteivel kapcsolatban, a sajtó munkatársainak levetített előzetes alapján azonban úgy tűnik, lesznek még érdekességek. „Az utolsó évad csak egy sorozat, hanem egy korszak végét is jelenti” – mondta Hugh Bonneville, majd hozzátette: „az egyik epizódban szomszéd birtok tulajdonosának el kell adnia a családi ezüstöt, egy másik birtokot pedig kisebb darabokra. Robert látja, hogy ezek a változások szükségesek, és szeretné közben megőrizni a korszak értékeit.”

Downton Abbey

Julian Fellowes író-producer egy vagy két mozifilm elkészítését is kilátásba helyezte. „Ha ez valóban megvalósul, az 1925-ben játszódó utolsó évad az önálló filmekben az évtized végén folytatódna. Egy hetedik és nyolcadik évad sokkal tovább ment volna időben, de ezekre nem volt kilátás. Önálló film elkészítésében valóban gondolkodtunk, konkrét tervek azonban még nincsenek. Pedig volna rá ötlet.”

„Mindezek ellenére – teszi hozzá a producer – a sorozat jókor ért véget. Újabb évadokra már nem lett volna muníció.”

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés