Hírek

Véget ért a The Walking Dead képregénysorozat

A The Walking Dead szinte egyedülálló volt a zombiapokalipszises témájával, amikor megjelent. Hatalmas sikert ért el, transzmediális jelenséggé nőtte ki magát végül. Most pedig hirtelen véget ért.

Robert Kirkman 2003 októberében adta ki a The Walking Dead első számát az Image Comics kiadó gondozásában, ami a harmadik legnagyobb a Marvel és a DC Comics mellett. A zombiapokalipszisről szóló széria elsöprő siker lett, talán azért is, mert abban a képregényes közegben ez a fajta téma nagyon is frissnek számított. Alapjául George A. Romero 1968-as horrorklasszikusát, Az élőhalottak éjszakáját vették, amelyet az első zombifilmként tartanak számon.

Azóta tizenhat év telt, és a sorozat népszerűsége töretlen maradt, sőt igazi jelenséggé bővült. Az AMC társult Kirkmannel, és tévésorozatot csináltak a The Walking Deadből, amely már a kilencedik évadjánál jár. Emellett kapott egy spin-off sorozatot Fear the Walking Dead néven, egy másik spin-off most készül, de tervben van három film is, amit Scott M. Gimple ír, és az Andrew Lincoln játszotta Rick Grimesra koncentrál. És ezek csak a televíziós megjelenések! A franchise magába foglal még akciófigurákat, társasjátékokat, videójátékokat, és nagyjából bármit, amit ezen a ponton hozzá tudunk képzelni.

A képregény mindig ment a maga útján, egy idő után már nem alapja, csak ihletforrása volt a tévésorozatnak. Nem olyan rég Kirkman még a 200. lapszámot reklámozta, az interneten hozzáférhető volt néhány jövőbeli kiadás borítórajza is, amit Charlie Adlard készített, aztán jött a meglepetés:

a 193. számmal véget ért a The Walking Dead.

Kirkman (a The Hollywood Reporter szemlézésében) azt írja a képregény utolsó oldalain: „A The Walking Dead mindig is a meglepetésre épült. Nem tudod, mi következik, amint lapozol, ki hal meg, hogyan hal meg… ez alapvető összetevője a sorozat sikerének.” Ennek megfelelően lett előkészítve a képregények lezárása is. Maga Kirkman is utálja, ha előre sejthető, mikor ér véget egy történet, így tett róla, hogy erre senki ne számíthasson az ő sorozatának esetében.

Robert Kirkman (középen)

Ez persze nem azt jelenti, hogy a tévésorozatok vagy veszélyben lennének. Azok folytatódni fognak továbbra is, ahogy Kirkman is a produkciók közelében marad executive producerként. Ezzel együtt azonban van bőven más, jelenleg is futó projektje, amelyre odafigyelhet, mint a DIE! DIE! DIE! vagy az Oblivion Song. Talán valamelyik másik sorozata képes lesz megörökölni azt a népes rajongótábort, amelyet a The Walking Dead hagyott maga után.

Vida László

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..