Hírek

Véget ért az első Magyar Filmhét

magyar filmhet2Mintegy 20 ezren látogattak el az október 13. és 19. között megrendezett első Magyar Filmhétre. A hétköznapokon több film is teltházzal futott a rendezvénynek otthont adó budapesti Cinema City MOM Park termeiben, szombaton és vasárnap pedig majdnem minden játékfilm vetítésére elkelt az összes jegy.

 Teltházas vetítéseken mutatták be többek között Mundruczó Kornél Fehér Isten, Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Pálfi György Szabadesés és Zomborácz Virág Utóélet című filmjeit a Magyar Filmhéten, ahol minden vetítésre egységesen 610 forintos áron lehetett jegyet váltani.

Az esemény egy filmtörténeti kuriózummal, Az Oscar-díjas Kertész Mihály 1914-ben Jászai Mari főszereplésével forgatott némafilmje, A tolonc felújított és digitalizált változatának ősbemutatójával vette kezdetét a MÜPÁban. Összesen 12.620 percnyi magyar film, azaz 332 alkotás pergett október 13-19. között a Cinema City MOM Park mozi 6 termében párhuzamosan. 26 egész estés játékfilmet, 105 dokumentumfilmet, 87 fikciós rövidfilmet, 36 ismeretterjesztő filmet és 16 TV-játékfilmet mutattak be a Magyar Filmhéten. A seregszemlére az alkotók az elmúlt három évben készült, magyarországi mozi forgalmazásban vagy televíziós csatornákon vetített, vetítendő, illetve a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt filmalkotásokat nevezhették. Az eseményt a Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szervezte a Magyar Filmakadémia közreműködésével. További érdekességet tudhattok meg Havas Ágnessel, a Filmalap vezérigazgatójával készített interjúnkból.

Török Ferenc új rendezése, a Senki szigete, és Füle Zoltán Drága Elza című alkotásának is a Filmhéten volt a premierje. A Pillangók, az Erdő, a Szex, szülőföld és más kellemetlenségek című mozifilmek a Filmhéten debütáltak a budapesti közönség előtt, korábban ugyanis már láthatóak voltak külföldi filmfesztiválokon, az idei miskolci Cinefest nyertese, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan-t pedig szintén itt láthatták először a fővárosi nézők.

A Filmhét leglátogatottabb napjai a szombat és a vasárnap voltak, ekkor minden vetítés teltházzal futott. A hétvégén sok gyerek- és ifjúsági film pergett, köztük a magyar animáció legizgalmasabb darabjai, de ismét megnézhette a közönség A nagy füzet, a Viharsarok, a Free Entry, a Fekete leves, az Isteni műszak és az Aglaja című alkotásokat is.

A Filmtekercs is egész héten ott volt a Filmhéten, a hozzá kapcsolódó összes írásunkat itt érhetitek el.

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!