Hírek

Véget értek a hollywoodi sztrájkok, mi lesz most?

deadpool-movie-image
Deadpool

Összesen hat hónapig tartott a forgatókönyvírók, majd azzal átfedésben a színészek sztrájkja, így a filmes, sorozatos tartalékok igencsak kiürültek. Hogyan tovább, milyen ütemterv szerint indulhat újra a műsorgyártás?

A forgatókönyvírócéh (WGA) sztrájkjának sikeres lezárulása után a napokban a színészcéh (SAG-AFTRA) is megállapodott a gyártó stúdiókkal egy új, kedvezőbb szerződés bevezetéséről. A Variety összegezte, mit jelent mindez a közeljövőre nézve a tévésorozatok esetében.

Mennyi idő után indul újra a műsorgyártás – és mikor láthatjuk az eredményt?

Természetesen a sztrájk lezárulta után is kell egy kis idő, mire beindulhat a gyártás, például meg kell építeni a díszleteket, össze kell szedni a szétszéledt stábokat, újra kell egyeztetni az időbeosztásokat. Például Harrison Ford egyszerre kellene, hogy leforgassa az 1923 és a Direkt terápia új évadát is. Biztosítani kell a stúdióhelyeket is a forgatáshoz, illetve a forgatókönyvek elkészülte is kérdéses.

Egy tévés sorozat megírása, leforgatása és megvágása körülbelül három hónapig tart. Általában július, augusztus, szeptemberre esik mindez, most viszont minden elcsúszott, a téli ünnepkör pedig tovább nehezíti a dolgot, hiszen a szakszervezeti szerződések kötelezővé teszik a szabadnapokat. Ha november végén, december elején elkezdődhet a forgatás, akkor várhatóan februárban már a képernyőre kerülhetnek a sorozatok, ahol viszont januárig várnak a forgatással, ott a márciusi debütálás a valószínű. Egyébként az év ezen szakaszában általában ismétléseket tartanak a műsorgyártók, ugyanis normál esetben ilyenkor zajlanak az elemzések arról, hogy megújítják-e a műsorokat egy következő évadra.

Milyen hosszúak lesznek az évadok?

A tévésorozatok gyakran még ma is 22-24 epizódos évadokkal futnak, idén viszont ez valószínűleg nem így lesz: a 10-13 epizód lesz a norma – ami még mindig meghaladja a streamingen és a kábeltévéken uralkodó 6-8 epizódot. Ha valaki ennél hosszabb évadot tervez, azzal megnöveli a gyártási költségeket, miközben a jövő év menetrendjét is felborítja, hiszen úgy az évadok májusig is elhúzódhatnak.

Mi lesz a díjszezonnal?

Az elmúlt napokban máris felbolydultak a színészek mindennapjai, hiszen ellátogathatnak a vörös szőnyegekre, interjúkat adhatnak, népszerűsíthetik a filmjeiket talk show-kban vagy a saját közösségimédia-felületeiken. Ez várhatóan belobbantja az Oscar-kampányt, a többi filmalkotó (rendezők, írók, producerek) pedig hátrébb lépnek, hogy a sztárok kerülhessenek a reflektorfénybe.

Eddig csak a WGA mozdította el a 2024-es téli díjátadó időpontját, április 14-re, hogy kitolja a leadási határidőt. A többi díjátadó tartja magát az eredeti időponthoz, legalábbis egyelőre. A SAG-AFTRA sztrájk megoldásával a műsorok elkezdték a ceremóniák házigazdáit keresni. Ide tartozik a Primetime Emmy-díjátadó is, amelyet szeptemberről halasztottak el, és jelen állás szerint január 15-én rendezik.

A Disney rendezte a sorait

A napokban filmforgatás és filmpremier újraidőzítése is megtörtént, legutóbb a Disney jelentette be a folyamatban lévő munkálatainak ütemezését.

A Deadpool 3. eltolódott a nyári, 2024. május 3-i premierdátumáról, így a szezon egyelőre nyitófilm nélkül maradt. A Shawn Levy rendezésében készülő film gyártása újraindult, és az Amerika kapitány: Brave New World eredeti, július 26-i megjelenési dátumát vette át. Eközben az Amerika Kapitány fél évet csúszik, és 2025. február 14-re költözik. Hogy itt helyet kapjon, a Disney 2025. február 14-ről november 7-re tette át a Penge című Marvel-filmjét.

A Marvel’s Thunderbolts, melynek forgatása a kettős sztrájk miatt el sem kezdődött, most 2024. december 20-ról 2025. július 25-re vándorolt. A stúdió további lépései közé tartozik a Mufasa: Az oroszlánkirály áthelyezése július 5-ről december 20-ra. A Disney két cím nélküli filmet is kisöpört a menetrendből, amelyek 2025. július 25-én és 2025. november 7-én debütáltak volna.

Mindez további változásokat hozhat a megjelenési naptárban, mivel más stúdiók is küzdenek a pozíciójukért. A Sony, amely a Marvel Pókember-univerzumának jogait birtokolja, már szerdán áthelyezte a Venom: Let There Be Carnage-t július 14-ről november 8-ra.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!