Hírek

Végre egy kis ízelítő a Curtiz című filmből

Miután megnyerte a 42. Montreali Filmfesztivál fődíját, Topolánszky Tamás Yvan és Sümeghy Claudia filmje, a Curtiz végre hazánk felé fordította tekintetét – íme egy jelenet a filmből.

A Topolánszky Tamás Yvan és Sümeghy Claudia alkotta rendező-producer páros első nagyjátékfilmje a valaha élt egyik legsikeresebb magyar rendező, Kertész Mihály, azaz Michael Curtiz filmrendező azon életszakaszát mutatja be, amikor a Casablanca című filmklasszikust rendezte.

A Curtiz elsőként látható rövid jelenetében a Casablancában Herr Strassert alakító német színész, Conradt Veidt (Christopher Krieg) és a nehéz természetű magyar rendezőzseni, Michael Curtiz (Lengyel Ferenc) a II. világháborúhoz való kapcsolódásról és Európa jövőjéről beszélgetnek. A felvételeket Dévényi Zoltán és Révész Balázs operatőrök készítették.

A Curtiz az augusztus 23. és szeptember 3. között Montrealban megrendezett A-kategóriás észak-amerikai filmfesztivál nemzetközi versenyprogramjában a világ minden tájáról érkezett filmekkel, többek között Szász Attila Örök tél című filmjével versengett a fődíjért. A produkció elkészítését a Médiatanács Mecenatúra Programja támogatta.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.