Hírek

Végre előzetesen a The Laundromat

Előzetesen is látható végre Steven Soderbergh velencei versenyfilmje, a The Laundromat. Ebben Meryl Streep kisemberének szemszögéből láthatjuk, hogyan robbant ki 2015 egyik legnagyobb botránya, amelynek a szálai az egész világot behálózták.

2015-ben két és fél terabájtnyi adat landolt a német Süddeutsche Zeitungnál. E-mailek, pénzügyi kimutatások, weboldalak voltak ebben az óriási adatcsomagban, amelyek úgy híresültek el, mint a Panama-iratok. A bizalmas dokumentumok a panamai Mossack Fonseca jogi szolgáltatótól szivárogtak ki, aminek több mint 240 ezer érintettje volt. Amerikai, európai, ázsiai hírességekről, cégekről, politikusokról (és hozzátartozóikról) derült ki, hogy offshore-oznak – azaz adóparadicsomokba viszik a pénzüket a névtelenség és követhetetlenség vagy adóelkerülés céljából. A szálak Magyarországra is elértek.

Az iratok kiszivárgásának történetét dolgozza fel Steven Soderbergh a The Laundromat című filmben. Ebben olyan sztárok lesznek segítségére, mint Meryl Streep, Gary Oldman vagy Antonio Banderas. Előbbi az özvegy Ellen Martint alakítja, aki biztosítási csalás áldozata lesz, ezért nyomozásba kezd. Oldman és Banderas a Mossack Fonseca jogászait alakítják, ők azok, akik segítenek a gazdagoknak a vagyonuk rejtegetésében és az adócsalás megúszásában. És hogy hol az a pénz, amit tisztára mosnak? Azt ők sem tudják – hangzik el az előzetesben.

A The Laundromat első előzetese meglepően oldott, tekintve, hogy miféle esetről szól a történet. Talán épp ilyen laza az élete Oldman és Banderasnak a botrány előtt  Csakhogy itt van Meryl Streep, készen arra, hogy megkongassa a vészharangot, és elindítsa a folyamatokat, amelyek révén a sajtóig jutnak azok a bizonyos iratok.

Soderbergh azzal a Scott Z. Burnsszel írta a film forgatókönyvét, akivel már együtt dolgozott Az informátor!-on vagy a Mellékhatáson. A történet alapját az újságíró Jake Bernstein könyve adta, aki Pulitzer-díjat is kapott a Panama-iratok feldolgozásáért. A mellékszerepekben Sharon Stone-t, David Schwimmert, Jeffrey Wrightot, James Cromwellt és Robert Patricket láthatjuk. A The Laundromat a Velencei Filmfesztiválon debütál, utána november 29-től a Netflixen is megtekinthetővé válik.

Vida László

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..