Hírek

Végre! Elrajtolt a magyar filmek streaming csatornája, a FILMIO

kincsem-nagy-ervin

Elindult a FILMIO, a hazai filmeket összegyűjtő streaming szolgáltatás. A platformon jelenleg 220 film található, de a kínálat bővülni fog.

Amikor a filmszeretők beszélgetnek, gyakran előkerül a kérdés: miért nincs egy streaming csatorna, ami a magyar filmeket tömöríti? Nos, már ilyen is van.

Ugyanis elindult a FILMIO, az új online filmtár. A Nemzeti Filmintézet által elindított platform jelenleg 220 filmet tartalmaz, de az ígéretek szerint a kínálat hétről hétre bővül majd. A FILMIO számítógépről, tabletről, de okostelefonról is elérhető, és előfizetéses rendszerrel működik. A Filmintézet korábban megrendelt kutatása szerint a jövő egyértelműen a streaming csatornáknál van, ugyanis a magyarok 47%-a már használt valamilyen fizetős tartalomszolgáltatást. A HBO GO, a Netflix és a Cinego szórványos magyar filmjei után pedig megérkezett a kizárólag magyar filmeket gyűjtő csatorna.

A FILMIO-ért fizetett díj a Nemzeti Filmintézet magyar filmekre szánt támogatási keretét növeli, vagyis közvetve a felhasználók is támogathatják a magyar filmgyártást.

„Régi adósságunkat törlesztettük a FILMIO november 19-i debütálásával. Hiányzott már egy olyan platform a közönségnek, ahol egyben elérhető a magyar filmek java, legálisan, kiváló minőségben” – mondta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

A platformot indító 220 többnyire mozifilm közt találunk közönségsikereket az elmúlt évekből, mint például a Kincsem, A Viszkis, a Liza, a rókatündér vagy az Oscar-díjas Saul fia. A FILMIO-n továbbá elérhetőek klasszikusok is, amit az elmúlt években digitális restauráción estek át. Ilyen a Hyppolit, a lakáj, A tizedes meg a többiek, A tanú, a Megáll az idő, a Moszkva tér vagy a Macskafogó.

A FILMIO a különlegesebb darabokért rajongóknak is kínál tartalmat, ugyanis itt látható az egyik első fennmaradt magyar mozifilm. Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály (Casablanca) hazai filmjeit egytől egyig elveszettnek hitték, ezért volt hatalmas felfedezés, mikor rátaláltak A tolonc kópiájára az Egyesült Államokban. A tolonc az egyetlen mozgókép, amiben a színészlegenda Jászai Mari is látható.

A FILMIO havi előfizetésének díja december 31-ig 890 forint, míg januártól ez az ár 1190 forintra emelkedik.

A FILMIO kínálatában helyet kaptak még hazai animációs, dokumentum- és tévéfilmek is.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com