Hírek

Végre hivatalos: Denis Villeneuve rendezi az új Dűnét!

Denis-Villeneuve-Dune

Még csak szerda van, és itt a hét híre! Minden sci-fi-, Dűne-, Villeneuve- és mozirajongó örülhet: most már biztos, hogy az Oscar-jelölt rendező veszi kezeibe a projektet.

A Dűne kivételesen gazdag univerzumának több mozgóképes feldolgozása is született. A leghíresebb egyértelműen David Lynch 1984-es feldolgozása, melyben Kyle MacLachlan játssza a főszerepet, és amit a Legjobb filmzene Oscar-díjára is jelöltek.

Most azonban nagyon úgy néz ki, vetélytársra lelhet Lynch alkotása: arról, hogy ismét felelevenítik az univerzumot, egy ideje már szó van, Denis Villeneuve neve pedig szintén nem derült égből villámcsapásként került elő, mégis hatalmas dolog, hogy a valaha írt egyik legjobb sci-fi/fantasy regényhez az egyik legjobb sci-fi rendező nyúl hozzá. A hírt egyébként maga Brian Herbert, Frank Herbert fia tudatta a világgal – írja a bleedingcool.com.

A Dűne Frank Herbert 1965-ben megjelent hatalmas sikerű fantasy-sci-fi regénye, melyet másik öt alkotás követett (A Dűne messiása, A Dűne gyermekei, A Dűne istencsászára, A Dűne eretnekei, A Dűne Káptalanház). Az író egy végtelenül gazdag univerzumot hozott létre, amelyhez jócskán voltak még jegyzetei és ötletei. Brian Herbert apja megmaradt kéziratai alapján és Kevin J. Anderson segítségével egy bő tíz éves kihagyást követően ismét újabb történetekkel állt elő – noha a Ház-trilógia nem nyerte el az eredeti rajongók osztatlan lelkesedését, egy új olvasói réteget tudott megszólítani, akik értékelték a könyveket.

Az előzménytörténeteknek számító Az Altreides-ház, A Harkonnen-ház és A Corrino-ház azonban csak a kezdet volt. 2002 és 2004 között újabb három regényt jelentetett meg a szerzőpáros, a Dűne-ciklus befejezéseként pedig másik két mű született 2006-ban, illetve 2007-ben. Herbert és Anderson ezek után sem pihent: 2008-ban és 2009-ben újabb két alkotást adtak ki, ezek a történetek az eredeti könyvek idejében játszódnak. És itt még mindig nincsen vége a dolognak! A szerzőpáros újabb trilógiát tervez, amelynek első két kötete már ki is jött 2012-ben és 2014-ben. A Sisterhood of Dune és Mentats of Dune című regényeket a Navigators of Dune című mű követi majd. A gazdag univerzumhoz emellett számtalan novellát is írtak az évek során.

Denis Villeneuve olyat filmeket rendezett, mint a 2016-os év egyik legkiemelkedőbb alkotása, az Érkezés vagy a 2015-ben szintén hatalmas sikereket elért Sicario – A bérgyilkos. Nem A Dűne lesz azonban az egyetlen árgus szemekkel figyelt és várva várt folytatás a rendezőtől, hiszen az utómunkálatoknál járó Szárnyas fejvadász 2-t is ő készíti.

A Dűne projekthez producerként csatlakozott Thomas Tull, Mary Parent, Cale Boyter és Brian Herbert, míg Byron Merritt és Kim Herbert executive producerként vesznek majd részt a munkálatokban. A Legendary Pictures egyébként úgy vásárolta meg a regény adaptálási jogait, hogy egy film mellett akár sorozat is készülhet belőle, azt azonban nem tudni, ki készítené el. Ahogy egyelőre arról sincsenek információk, mikor is készül el a Villeneuve rendezte film.

Avatar

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya