Hírek

Velence 2018: Alfonso Cuarón filmje nyerte a fődíjat

Alfonso Cuarón, a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán díjasa
Cuarón és az Arany Oroszlán

A Roma című ’70-es évekbeli családtörténet nyerte a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál fődíját. Ahogy ebben, úgy a többi díjban sem volt nagy meglepetés. A Napszállta a tegnapi díja után nem kapott újat, de így sem maradtunk magyar vonatkozás nélkül.

Az ember gyermeke és a Gravitáció kétszeres Oscar-díjas rendezője, Alfonso Cuarón Roma című filmje nyerte az idei Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlánját. A mexikói családtörténet a rendező első nem angol nyelvű filmje a 2001-ben készült Anyádat is! után. Ráadásul ezúttal elhagyta állandó operatőrét, Emmanuel Lubezkit, és ő maga ült az operatőri székbe. Ha lenne operatőri Ezüst Oroszlán, valószínűleg azt is megkapta volna.

A Roma végső sikere nem volt váratlan, és ugyanígy a többi nagyobb díjat az esélyes filmek kapták. A legjobb színész Willam Dafoe, aki Vincent Van Goghot alakította az At Eternity’s Gate (magyarul Az örökkévalóság kapujában) című filmben. A legjobb színésznő Olivia Colman, többek között a Broadchurch krimisorozat nyomozónője lett, ő a görög fenomén, A homárt is rendező Jorgosz Lantimosz kosztümös The Favourite című filmjéért kapott díjat. Ez a film kapta továbbá a zsűri nagydíját is, ami az Arany Oroszlán után a második legfontosabb kitüntetés.

The Favourite (Kép: labiennale.org)

A legjobb rendező a korábban Arany Pálmát nyert Jacques Audiard lett a The Sisters Brothers című westernnel, a legjobb forgatókönyvet pedig a Coen testvérek kapták a The Ballad of Buster Scruggs történetéért.

Lantimosz filmjén kívül csak az ausztrál The Nightingale kapott két díjat. A zsűri különdíját az ír rendezőnő, Jennifer Kent vehette át, a legtehetségesebb fiatal színész(nő)nek járó Marcello Mastroianni díjat pedig az aboriginal (ausztrál őslakos) Baykali Ganambarr kapta, aki a színpadon angolul és saját anyanyelvén is megköszönte a kitüntetést.

Versenyen kívül taroltak az ázsiaiak

Amíg a versenyszekció díjait a jól ismert alkotások, jellemzően angolszász és európai alkotók hozták el, addig a második számú, Orizzonti nevű kategóriában az ázsiai és arab filmek taroltak (ld. lentebb). Noha Nemes Jeles László, versenykategóriában indult Napszállta című filmje a mai gálán nem kapott díjat, mégis van magyar vonatkozású film. A zsűri különdíját ugyanis a török Mahmut Fazil Coşkun Anons (magyarul A bejelentés) című, 1963-ban játszódó filmje nyerte el. Látványtervezője az a Rajk László volt, aki Nemes Jeles eddigi két filmjén is dolgozott.

Idén második alkalommal osztottak díjat virtuális valóság szekcióban. Ebben olyan filmek indulhattak, amiknek a megtekintéséhez speciális VR szemüveget kell viselni, és amivel belehelyeződünk a film világába. Noha a zsűri már komoly, idén például az Oscar-díjas Suzanne Bier vezette, az itteni filmek inkább még csak kuriózumszámba mennek. A legjobb VR film díját egyébként Eliza McNitt Spheres című filmje kapta.

Vanessa Redgrave és David Cronenberg életműdíjat kapott. Utóbbi mesterkurzust is tartott a filmfesztivál keretében.

Mint arról korábban már beszámoltunk, Nemes Jeles László Napszállta című filmje volt 1994 óta az első magyar nagyjátékfilm, ami a versenyprogramba került. A filmkritikusok FIPRESCI világszervezete tegnap a legjobb filmnek választotta.

 

A 2018-as Velencei Nemzetközi Filmfesztivál díjai

 • Legjobb dokumentumfilm: The Great Buster: A Celebration (Peter Bogdanovich)
 • Legjobb elsőfilm: The Day I Lost My Shadow (Soudade Kaadan)

Versenyfilm kategória:

 • Marcello Mastroianni-díj A legtehetségesebb fiatal színész(nő)nek: Baykali Ganambarr (The Nightingale)
 • A zsűri különdíja: Jennifer Kent (The Nightingale)
 • A legjobb forgatókönyv: The Ballad of Buster Scruggs (Joel és Ethan Coen)
 • A legjobb színész: Willem Dafoe (At Eternity’s Gate)
 • A legjobb színésznő: Olivia Colman (The Favourite)
 • A legjobb rendező: Jacques Audiard (The Sisters Brothers)
 • A zsűri nagydíja: The Favourite (Yorgos Lanthimos)
 • Legjobb film (Arany Oroszlán): Roma (Alfonso Cuarón)

Orizzonti

 • Legjobb rövidfilm: Aditya Ahmad: Kado
 • Legjobb forgatókönyv: Pema Tseden: Jinpa
 • Legjobb színész: Kais Nashif (Tel Aviv on Fire)
 • Legjobb színésznő: Natalya Kudryashowa (The Man Who Surprised Everyone)
 • A zsűri különdíja: Anons (Mahmut Fazil Coşkun)
 • Legjobb rendező: Emir Baigazin (Ozen)
 • Legjobb film: Kraben Rahu (Manta Ray)

 

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com