Hírek

Velence 2018: Alfonso Cuarón filmje nyerte a fődíjat

Alfonso Cuarón, a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán díjasa
Cuarón és az Arany Oroszlán

A Roma című ’70-es évekbeli családtörténet nyerte a 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál fődíját. Ahogy ebben, úgy a többi díjban sem volt nagy meglepetés. A Napszállta a tegnapi díja után nem kapott újat, de így sem maradtunk magyar vonatkozás nélkül.

Az ember gyermeke és a Gravitáció kétszeres Oscar-díjas rendezője, Alfonso Cuarón Roma című filmje nyerte az idei Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlánját. A mexikói családtörténet a rendező első nem angol nyelvű filmje a 2001-ben készült Anyádat is! után. Ráadásul ezúttal elhagyta állandó operatőrét, Emmanuel Lubezkit, és ő maga ült az operatőri székbe. Ha lenne operatőri Ezüst Oroszlán, valószínűleg azt is megkapta volna.

A Roma végső sikere nem volt váratlan, és ugyanígy a többi nagyobb díjat az esélyes filmek kapták. A legjobb színész Willam Dafoe, aki Vincent Van Goghot alakította az At Eternity’s Gate (magyarul Az örökkévalóság kapujában) című filmben. A legjobb színésznő Olivia Colman, többek között a Broadchurch krimisorozat nyomozónője lett, ő a görög fenomén, A homárt is rendező Jorgosz Lantimosz kosztümös The Favourite című filmjéért kapott díjat. Ez a film kapta továbbá a zsűri nagydíját is, ami az Arany Oroszlán után a második legfontosabb kitüntetés.

The Favourite (Kép: labiennale.org)

A legjobb rendező a korábban Arany Pálmát nyert Jacques Audiard lett a The Sisters Brothers című westernnel, a legjobb forgatókönyvet pedig a Coen testvérek kapták a The Ballad of Buster Scruggs történetéért.

Lantimosz filmjén kívül csak az ausztrál The Nightingale kapott két díjat. A zsűri különdíját az ír rendezőnő, Jennifer Kent vehette át, a legtehetségesebb fiatal színész(nő)nek járó Marcello Mastroianni díjat pedig az aboriginal (ausztrál őslakos) Baykali Ganambarr kapta, aki a színpadon angolul és saját anyanyelvén is megköszönte a kitüntetést.

Versenyen kívül taroltak az ázsiaiak

Amíg a versenyszekció díjait a jól ismert alkotások, jellemzően angolszász és európai alkotók hozták el, addig a második számú, Orizzonti nevű kategóriában az ázsiai és arab filmek taroltak (ld. lentebb). Noha Nemes Jeles László, versenykategóriában indult Napszállta című filmje a mai gálán nem kapott díjat, mégis van magyar vonatkozású film. A zsűri különdíját ugyanis a török Mahmut Fazil Coşkun Anons (magyarul A bejelentés) című, 1963-ban játszódó filmje nyerte el. Látványtervezője az a Rajk László volt, aki Nemes Jeles eddigi két filmjén is dolgozott.

Idén második alkalommal osztottak díjat virtuális valóság szekcióban. Ebben olyan filmek indulhattak, amiknek a megtekintéséhez speciális VR szemüveget kell viselni, és amivel belehelyeződünk a film világába. Noha a zsűri már komoly, idén például az Oscar-díjas Suzanne Bier vezette, az itteni filmek inkább még csak kuriózumszámba mennek. A legjobb VR film díját egyébként Eliza McNitt Spheres című filmje kapta.

Vanessa Redgrave és David Cronenberg életműdíjat kapott. Utóbbi mesterkurzust is tartott a filmfesztivál keretében.

Mint arról korábban már beszámoltunk, Nemes Jeles László Napszállta című filmje volt 1994 óta az első magyar nagyjátékfilm, ami a versenyprogramba került. A filmkritikusok FIPRESCI világszervezete tegnap a legjobb filmnek választotta.

 

A 2018-as Velencei Nemzetközi Filmfesztivál díjai

 • Legjobb dokumentumfilm: The Great Buster: A Celebration (Peter Bogdanovich)
 • Legjobb elsőfilm: The Day I Lost My Shadow (Soudade Kaadan)

Versenyfilm kategória:

 • Marcello Mastroianni-díj A legtehetségesebb fiatal színész(nő)nek: Baykali Ganambarr (The Nightingale)
 • A zsűri különdíja: Jennifer Kent (The Nightingale)
 • A legjobb forgatókönyv: The Ballad of Buster Scruggs (Joel és Ethan Coen)
 • A legjobb színész: Willem Dafoe (At Eternity’s Gate)
 • A legjobb színésznő: Olivia Colman (The Favourite)
 • A legjobb rendező: Jacques Audiard (The Sisters Brothers)
 • A zsűri nagydíja: The Favourite (Yorgos Lanthimos)
 • Legjobb film (Arany Oroszlán): Roma (Alfonso Cuarón)

Orizzonti

 • Legjobb rövidfilm: Aditya Ahmad: Kado
 • Legjobb forgatókönyv: Pema Tseden: Jinpa
 • Legjobb színész: Kais Nashif (Tel Aviv on Fire)
 • Legjobb színésznő: Natalya Kudryashowa (The Man Who Surprised Everyone)
 • A zsűri különdíja: Anons (Mahmut Fazil Coşkun)
 • Legjobb rendező: Emir Baigazin (Ozen)
 • Legjobb film: Kraben Rahu (Manta Ray)

 

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

 • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
 • Vágó: Nagy Tibor
 • Főcím: Gyenes Dániel
 • Projektvezető: Nagy Tibor
 • Producer: Molnár Kata Orsolya