Hírek

Velence 2019: Meglett-e az Arany Oroszlán a Jokernek? – Itt vannak a filmfesztivál győztesei

A mai nappal zárult a 76. Velencei Filmfesztivál, a zsűrik pedig döntöttek a díjakról. Vajon szoborra váltotta a 8 perces álló tapsot a Joker? Íme az idei nyertesek listája.

Idén a megszokotthoz képest is mintha hajszálnyit még erősebb mezőnnyel érkezett volna a nemzetközi filmfesztivál Velencébe. Olyan nagy filmeket hozott el a fesztivál, mint a Joaquin Phoenix főszereplésével készült Joker, a Brad Pitt vezette Ad Astra, a Johnny Deppes barbárvadász Waiting for the Barbarians vagy a Scarlett Johansson és Adam Driver megromló házasságát bemutató Marriage Story.

Velence 2019: Ezekről a filmekről fog beszélni a világ – Versenyprogram 1.

És ez tényleg a fele sem a kiemelkedő versenyprogramnak, hogy a versenyprogramon kívül debütáló alkotásokról ne is beszéljünk. Nem is csoda, hogy a fesztivál rendre felsorakoztatja a következő Oscar komoly esélyeseit. Tavaly a Roma Arany Oroszlánja után megkapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat, és sokak szerint csak azért nem lett övé a legjobb filmnek járó Oscar szobor, mert az Akadémia nem mert ilyen nyíltan állást foglalni a streaming vs mozi vitában. Vagy éppen ezzel foglalt állást.

A lényeg, hogy a világ legrangosabb fesztiváljainak egyikeként hatalmas szakmai elismerés díjjal távozni a süllyedő városból. És bár Todd Phillips Joker eredettörténetét hatalmas siker övezte, állítólag nyolcperces álló vastaps nyugtázta a film bemutatóját, talán nem mindenki tette volna le a voksát a fődíj elérése mellett. Nos, azok csúnyán tévedtek:

a 2019-es Velencei Filmfesztivál Arany Oroszlánja bizony a Jokeré lett.

A zsűri az Ezüst Oroszlánt Roman Polanski J’accuse című alkotásának ítélte, míg a legjobb színésznő Ariane Ascaride lett, a legjobb színész pedig Luca Marinelli. Előbbi a Gloria Mundiban nyújtott alakításáért kapta a díjat, utóbbi a Martin Eden révén érdemelte ki az elismerést. Mi is tudtuk, hogy érdemes lesz ezekre a filmekre külön odafigyelni.

Velence 2019: Találkozunk a díjkiosztókon! – Versenyprogram 2.

A legjobb rendező idén Roy Andersson svéd rendező lett, aki 2014-ben már elhozott egy Arany Oroszlánt az akkori filmjével. Ezúttal az Om det oändliga (About Endlessness) hozta el neki az oroszlánt. A legjobb forgatókönyvet Yonfannak ítélték a Ji Yuan Tai Qi Hao (No.7 Cherry Lane) című alkotásért.

A zsűri különdíját, akiket egyébként idén Lucrecia Martel vezetett, egy olasz dokumentumfilm vitte el, ez a La mafia non è più quella di una volta Franco Maresco rendezőtől. Végezetül a Marcello Mastroianni-díjat, amely fiatal tehetségeknek jár Toby Wallace kapta meg a Babyteeth című ausztrál filmben nyújtott alakításáért.

Érdekes megnézni, hogy a díjazottak egyike sem osztozik egy filmen se, mind a nyolc díj nyolc különböző alkotáshoz köthető.

A további díjazottakat a fesztivál hivatalos oldalán lehet megtalálni.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com