Hírek

Velence 2023: Álomprogrammal érkezik a fesztivál, Reisz Gábor filmje is itt debütál

A 80. Velencei Filmfesztiválon olyan rendezők új filmjei mutatkoznak be, mint David Fincher, Sofia Coppola, Michael Mann, William Friedkin, Roman Polanski, Woody Allen és Wes Anderson. És nem utolsó sorban Reisz Gábor újdonsága, a Magyarázat mindenre.

Bár Velence néhány nappal ezelőtt kénytelen volt visszavonni az eredetileg tervezett nyitófilmjét, a Zendaya főszereplésével készült Challengerst a SAG-AFTRA sztrájkból adódó bonyodalmak miatt, a fesztivál kedden bejelentett, majdnem teljes programja mégis tele van hollywoodi produkciókkal. Valószínűleg az amerikai filmek vörös szőnyegén kevés sztár fog megjelenni, bár erről egyelőre csak jóslataink lehetnek.

„Az elmúlt hét egy kicsit viharos volt a színészek sztrájkja miatt, ami a forgatókönyvírók sztrájkjával együtt egy kicsit váratlanul ért minket” – mondta a sajtótájékoztatón Alberto Barbera velencei művészeti igazgató. „De szerencsére a színészsztrájk hatása – amelynek okai jórészt érthetőek – nagyon szerény” – idézi a szakembert a Variety. Egyetlen filmet „veszítettek”, a Challengerst, amelynek a premierjét jövő augusztusra tolta a stúdió.

Barbera nagy reményeket fűz ahhoz, hogy

„a független [amerikai] produkciókban szereplő színészek – és Velencében sok ilyen lesz – eljönnek”.

A Netflix, amely régóta küld filmeket Velencébe, idén három filmmel lesz versenyben. Amerikai oldalról érkezik David Fincher új filmje, a The Killer: a főszerepben Michael Fassbender egy hidegvérű bérgyilkost alakít, akinek feltámad a lelkiismerete, ami érzelmi törést okoz neki; valamint Bradley Cooper életrajzi filmje Leonard Bernsteinről, a Maestro. A streamingóriás hozza Pablo Larrain El Conde című allegorikus filmjét, amely Augusto Pinochet diktátort vámpírként ábrázolja, a chilei sztár Alfredo Castro főszereplésével.

Az Egyesült Államokból érkezik Ava DuVernay Origin című filmje – amelyet a Pulitzer-díjas Isabel Wilkerson Caste: The Origins of Our Discontentsn című könyve ihletett –, amely az Amerikát formáló hierarchiarendszerről szól, valamint Sofia Coppola Priscilla című életrajzi filmje, amely Priscilla Presley 1985-ös Elvis és én című memoárja alapján készült az A24-nél. Michael Mann Ferrari című autóversenyzős drámája is versenyben van, amelyben Adam Driver alakítja a címszereplő Enzo Ferrarit, Penélope Cruz pedig a feleségét, Laura Ferrarit. A Neon filmet karácsonykor viszi az amerikai mozikba.

A mexikói rendező, Michel Franco Memory című New York-i filmje Jessica Chastain és Peter Sarsgaard főszereplésével szintén versenyben van, akárcsak a Vezess helyettem rendezője, Ryusuke Hamaguchi új, Evil Does Not Exist című alkotása.

Yorgos Lanthimos szürrealista sci-fi románcával, az Emma Stone és Mark Ruffalo főszereplésével készült Szegény párákkal van versenyben.

A Searchlight Pictures és a Londonban élő görög alkotó előző közös filmje, a 2018-as A kedvenc szintén Velencében debütált.

Nem kevesebb, mint hat olasz film került versenybe, köztük a fesztivál pót-nyitófilmje, a Comandante, amely egy második világháborús, háborúellenes eposz. Matteo Garrone Io Capitano című filmje két afrikai fiatalember homéroszi utazásáról szól, akik Dakarból indulnak Európába; Saverio Costanzo Finalmente L’alba című filmje a Cinecittàban játszódik az 1950-es években, amikor filmgyárat úgy ismerték, mint Hollywood a Tiberis partján. A főszerepekben Lily James, Joe Keery, Rachel Sennott és Willem Dafoe látható.

Giorgio Diritti második világháborús drámája, a Lubo Franz Rogowski főszereplésével készült; az Adagio című, Rómában játszódó krimi Stefano Sollima alkotása, aki Hollywoodba a Sicario második részével tört be, de az ő nevéhez kötődik a Suburra és a Gomorrah tévésorozat is.

Franciaországot képviseli Luc Besson Dogman című filmje, amelyben Caleb Landry Jones egy olyan fiatalembert alakít, akit az élet megsebzett, de a kutyák iránti szeretetben megtalálja a megváltást. A Dogman Besson rendezői visszatérése a 2019-es Lucy című filmje után.

Bertrand Bonello a The Beast című sci-fi románcával versenyez az Arany Oroszlánért, amelynek főszerepében Léa Seydoux egy meggyötört fiatal nőt alakít, aki úgy dönt, hogy megtisztítja DNS-ét egy gépben, amely egy sor múltbeli életen át tartó utazásra viszi.

A lengyel Agnieszka Holland The Green Border című filmje a Lukasenko fehérorosz elnök által kiváltott humanitárius válságról szól, aki 2021-ben megnyitotta Fehéroroszország és Lengyelország határát a Nyugat-Európába igyekvő migránsok előtt. Szintén Lengyelországból a Małgorzata Szumowska és Michał Englert (Soha többé nem fog havazni) rendezőpáros a Kobieta Z…(Woman of) című filmmel száll versenybe az Arany Oroszlánért.

A versenyben szerepel még egyebek mellett Nikolaj Arcel dán rendező The Promised Land című kosztümös alkotása Mads Mikkelsen főszereplésével.

A verseny zsűrijének elnöke a korábbi bejelentésnek megfelelően Damien Chazelle lesz.

Wes Anderson versenyen kívül lesz jelen Velencében a Roald Dahl novelláján alapuló, 39 perces The Wonderful Story of Henry Sugar című vígjátékkal, amelyben Benedict Cumberbatch, Ralph Fiennes, Dev Patel és Ben Kingsley játszik. A Henry Sugar Anderson első Netflix-filmje.

Szintén versenyen kívül szerepel William Friedkin The Caine Mutiny Court Martial című tárgyalótermi drámája is, Kiefer Sutherland főszereplésével. Friedkin Az ördögűző felújított változatának vetítésén is jelen lesz a film 50. évfordulója alkalmából.

Két másik, Friedkin generációjához tartozó, vitatott megítélésű veterán rendező is új alkotásokkal szerepel ebben a szekcióban. Roman Polanski The Palace című fekete komédiája, amely a svájci Alpok üdülőhelyén, Gstaadban, egy előkelő szállodában játszódik az új évezred előestéjén, valamint Woody Allen Coup De Chance című romantikus thrillere is itt mutatkozik be. Az ellenük felhozott vádak ellenére mindkét rendezőnek nagy rajongótábora van Olaszországban.

Harmony Korine Aggro Dr1ft című, Jordi Molla és a rapper Travis Scott főszereplésével radar alatt készült alkotása, valamint Richard Linklater Hit Man című, Torontóban is bemutatott filmje képviseli a fiatalabb generációt a versenyen kívüli programban.

Külön öröm, hogy az esztétikájukban és kifejezésmódjukban a legújabb trendeket kereső filmeket lajstromozó Orrizonti szekcióban helyet kapott Reisz Gábor harmadik nagyjátékfilmje, a Magyarázat mindenre is.

A forgalmazó sajtóközleménye szerint a filmet a rendező és a főszereplők mellett a producer és a stáb tagjai is elkísérik Velencébe.

A Magyarázat mindenre egy 18 éves fiú botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetén keresztül fest reális képet egy kettészakadt országról. „Nyár van Budapesten. A gimnazista Ábelnek az érettségire kellene készülni, de épp most ébredt rá, hogy szerelmes legjobb barátjába, Jankába. Janka jó tanuló, a vizsga miatt nem kell izgulnia, viszont ő is reménytelenül szerelmes, csak éppen a történelemtanárukba, Jakabba. Jakabnak családja van, pedagógusként próbál túlélni Magyarországon, és korábban már összetűzésbe került Ábel konzervatív apjával. A két részre szakadt társadalom feszültségei felszínre törnek, amikor Ábel történelemérettségije országos botrányba torkollik, ő pedig valahol a két oldal között áll, mindennek a kellős közepén, és még mindig szerelmes.”

A főbb szerepekben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók. A film rendezője és forgatókönyvírója Reisz Gábor, a társforgatókönyvíró Schulze Éva. A producer Berkes Júlia, a koproducer Prikler Mátyás, az executive producerek pedig Petrányi Viktória, Gyárfás Eszter és Sós Judit. Az operatőr Becsey Kristóf, a vágó Gorácz Vanda és Reisz Gábor. A film a Proton Cinema és az MPhilms gyártásában készült az AVF – Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával.

Az állami támogatás nélkül készült Magyarázat mindenre 2023. október 5-én, a Cirko Film forgalmazásában kerül a magyar mozikba. A magyar nézők először a Cirko-Gejzír moziban nézhetik meg a filmet a szeptember 22-i, közönségtalálkozóval egybekötött premier előtti vetítésen. Másnap, szeptember 23-án a Cinema City Mammutban is lesz premier előtti vetítés és közönségtalálkozó. Jegyek már mindkét vetítésre kaphatók.

Az Orrizonti Extra szekcióban, amelyben mindenféle műfajú, rendhagyó alkotások találhatók, szerepel Jack Huston Day of the Fight című bokszdrámája Michael Pitt-tel; Olmo Schnabel Pet Shop Boys című romantikus thrillere és Robert Lorenz thrillere In the Land of Saints and Sinners címmel, amely egy távoli ír faluban játszódik Liam Neeson és Kerry Condon főszereplésével.

Velence korábban bejelentett, versenyen kívüli zárófilmje J.A. Bayona spanyol rendező Society of the Snow című repülőgép-szerencsétlenséggel kapcsolatos túlélő thrillere lesz.

A Velencei Filmfesztivál augusztus 30. és szeptember 9. között tart, a helyszínről idén is élőben tudósítunk.

Versenyprogram

Comandante (Edoardo De Angelis) – Nyitófilm

The Promised Land (Nikolaj Arcel)

Dogman (Luc Besson)

Le Bête (Bertrand Bonello)

Hors-Saison (Stéphane Brizé)

Enea (Pietro Castellitto)

Maestro (Bradley Cooper)

Priscilla (Sofia Coppola)

Finally Dawn (Saverio Costanzo)

Lubo (Giorgio Diritti)

Origin (Ava DuVernay)

The Killer (David Fincher)

Memory (Michel Franco)

Io Capitano (Matteo Garrone)

Evil Does Not Exist (Ryûsuke Hamaguchi)

The Green Border (Agnieszka Holland)

The Theory of Everything (Timm Kröger)

Poor Things (Szegény párák – Yorgos Lanthimos)

El Conde (Pablo Larrain)

Ferrari (Michael Mann)

Adagio (Stefano Sollima)

Woman Of (Malgorzata Szumowska, Michal Englert)

Holly (Fien Torch)

Orrizonti

A Cielo Aperto (Mariana Arriaga, Santiago Arriaga)

El Paraiso (Enrico Maria Artale)

Behind the Mountains (Mohamed Ben Attia)

The Red Suitcase (Fidel Devkota)

Tatami (Guy Native, Zar Amir Ebrahimi)

Paradise is Burning (Mika Gustavson)

The Featherweight (Robert Colony)

 Invelle (Simone Massi)

Hesitation Wound (Selman Nacar)

Heartless (Nara Normande, Tião)

Una Sterminata Domenica (Alain Parroni)

City of Wind (Lkhagvadulam Purev-Ochir)

Magyarázat mindenre (Reisz Gábor)

Gasoline Rainbow (Bill Ross, Turner Ross)

En Attendant La Nuit (Céline Rouzet)

Housekeeping for Beginners (Goran Stolevski)

Shadow of Fire (Shinya Tsukamoto)

Dormitory (Nehir Tuna)

Orrizonti extra

Bota Jonë (Luàna Barjami)

Forever Forever (Anna Buryachkova)

The Rescue (Daniela Goggi)

Day of the Fight (Jack Huston)

In the Land of Saints and Sinners (Robert Lorenz)

 Felicità (Micaela Ramazzotti)

Pet Shop Boys (Olmo Schnabel)

Stolen (Karan Tejpal)

L’Homme D’Argille (Anaïs Tellene)

Versenyen kívül – sorozatok

D’argent et de sang (1-12. rész – Xavier Giannoli, Fredéric Planchon)

I Know Your Soul (1-2. rész, Jasmila Zbanic, Damir Ibrahimovic, Alen Drjević Nermin Hamzagic)

Versenyen kívül – non fiction

Amor (Virginia Eleuteri Serpieri)

Frente A Guernica (vágatlan változat – Yervant Gianikian, Angela Ricci Lucchi)

Hollywoodgate (Ibrahim Nash’at)

Ryuichi SakamotoOpus (Neo Sora)

Enzo Jannacci Vengo Anch’io (Giorgio Verdelli)

Menus Plaisirs (Frederik Wiseman)

Versenyen kívül – fikció

Society of the Snow (J.A. Bayona) – zárófilm

Coup de Chance (Woody Allen)

The Wonderful Story of Henry Sugar (Wes Anderson)

The Penitent (Luca Barbareschi)

L’Ordine Del Tempo (Liliana Cavani)

Vivants (Alix Delaporte)

Welcome to Paradise (Leonardo di Constanzo)

DAAAAAALI! (Quentin Dupieux)

The Caine Mutiny Court-Martial (William Friedkin)

Making of (Cédric Kahn)

Aggro Dr1ft (Harmony Korine)

Hit Man (Richard Linklater)

 The Palace (Roman Polanski)

 Snow Leopard (Pema Tseden)

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com