Hírek

Velence 2023: Díjat kapott a Magyarázat mindenre

magyarazat-mindenre-stab

Tegnap este lezárult az idei Velencei Filmfesztivál és legnagyobb örömünkre több olyan filmet is díjaztak, amelyekre büszkék lehetünk magyar alkotóik miatt.

Az idén Damien Chazelle által vezetett zsűrinek egy különösen erős és változatos felhozatalból válogatva kellett díjaznia a a fesztivál legjobb filmjeit. A fesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Arany Oroszlánt végül Yorgos Lanthimos Szegény párák című filmje kapta meg, amiben a görög rendező ismét együtt dolgozott Emma Stone-nal korábbi szintén széleskörben elismert filmjük, A kedvenc után. A film egy kiforgatott Frankenstein-történetet mesél el, amely során Emma Stone karaktere egy felnőtt nő testébe zárt gyermekként indul egy groteszk figurákkal és rengeteg szexszel szegélyezett világkörüli utazásra. A film egésze Magyarországon forgott nagyrészt magyar stáb közreműködésével.

További kellemes meglepetés volt a Reisz Gábor (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Rossz versek) legújabb filmje, a Magyarázat mindenre díja, ami nem a Versenyszekció, hanem az azzal párhuzamosan futó Orizzonti szekció legjobb filmjének járó elismerést zsebelhette be.

Ez nem csak amiatt különleges, mert az erősen magyar kulturális és politikai kérdéseket felvető film képes volt rezonálni a velencei közönséggel és zsűrikkel, de ezt ráadásul független filmként volt képes elérni, ugyanis az NFI nem támogatta Reisz Gábor filmtervét.

A legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlán díját idén Matteo Garrone vehette át Io Capitano című filmjéért. A Dogman: Kutyák királya és a 2019-es Pinocchio rendezője 4 év szünet után tért vissza. A film két fiatal szenegáli férfiról szól, akiknek a sivatagon át Európába vezető útjukat ismerhetjük meg.

Színészi fronton is remek helyekre kerültek a díjak. A legjobb színésznőnek járó díjat Cailee Spaeny vehette át Priscilla Presley megformálásáért Sofia Copolla Priscilla című életrajzi filmjében nyújtott alakításáért. A legjobb férfiszínész Peter Sarsgaard lett a Memory-ért, a legjobb fiatal színész pedig az Io Capitano egyik főszerepét eljátszó Seydou Sarr lett.

A legjobb forgatókönyv díját Guillermo Calderon és Pablo Larraín vehették át A grófért, amiben Augusto Pinochet vámpírformában néz szembe a halállal. Ezenkívül a Vezess helyettem rendezője, Ryusuke Hamaguchi a zsűri nagydíját Evil Does Not Exist című legújabb filmjéért vehette át, míg Agnieszka Holland Green Border című filmjével érdemelte ki a zsűri különdíját.

A Velencei Filmfesztivál teljes díjlistája alább olvasható.

Fő versenyszekció:

Legjobb film
Szegény párák (r: Yorgos Lanthimos)

Zsűri Nagydíja
Evil Does Not Exist (r: Ryusuke Hamaguchi)

Legjobb Rendező
Matteo Garrone (film: Io Capitano)

Zsűri Különdíj
Green Border (r: Agnieszka Holland)

Legjobb Forgatókönyv
Guillermo Calderon, Pablo Larraín (film: A gróf)

Legjobb Színésznő
Cailee Spaeny (film: Priscilla)

Legjobb Színész
Peter Sarsgaard (film: Memory)

Legjobb Fiatal Színész
Seydou Sarr (film: Io Capitano)

Orizzonti (Horizons):

Legjobb Film
Magyarázat mindenre (r: Reisz Gábor)

Legjobb rendező
Mika Gustafson (film: Paradiset Brinner (Paradise is Burning))

Zsűri Különdíja
Una Sterminata Domenica  (r: Alain Parroni)

Legjobb Színésznő
Margarita Rosa De Francisco (film: El Paraíso)

Legjobb Színész
Tergel Bold-Erdene (film: City of Wind)

Legjobb Forgatókönyv
Enrico Maria Artale (film: El Paraíso)

Legjobb Rövidfilm
A Short Trip (r: Erenik Beqiri)

A Jövő Oroszlánja — Legjobb Elsőfilm Díja
(Al Shi Yi Ba Qiang) Love Is a Gun (r: Lee Hong-Ch)

Orizzonti Extra
Közönségdíj

Felicita (r: Micheala Ramazotti)

Venice Classics
Legjobb Dokumentumfilm a Moziról
Thank You Very Much (r: Alex Braverman)

Legjobb Felújított Film
Ohikkoshi (Moving) (r: Shinji Somae)

Venice Immersive
Fődíj

Songs for a Passerby (r: Celine Daemen)

Zsűri Különdíja
Flow (r: Adriaan Lokman)

A Magyarázat mindenre október 5-én, a Szegény párák pedig 2024. január 25-én kerül a hazai mozikba.

Sztepanov Márkó

Sztepanov Márkó a METU képalkotás szakán diplomázott 2023-ban, jelenleg televíziós műsorkészítő mesterképzést végez. Javíthatatlan mozifüggő, filmkészítéssel foglalkozik és filmrendezői ambíciókkal is rendelkezik. Mindenevő, de a horror és az akció műfajok a gyengéi és bármikor megvédi Michael Bay renoméját.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!