Hírek

Velence, Toronto és New York szövetségre lép a filmfesztiváljaik fennmaradása érdekében

A nagy őszi filmfesztiválok a versengés helyett az együttműködés mellett tették le a voksukat a válságos idők miatt. 

Rájár a rúd a filmfesztiválokra, a járvány miatt ugyanis eddig szinte az összes elmaradt idén a szerencsésebb január-februári rendezvényeken kívül. Bár a helyzet még mindig rendkívül bizonytalan, egyelőre az őszi eseményeket szeretnék megszervezni világszerte. Annak érdekében, hogy a jelenlegi körülmények között legalább egymás elől ne happolják el a résztvevőket, úgy döntöttek a legnagyobb filmes rendezvények, hogy szövetkeznek egymással.

A szövetség tagjai eddig Velence, Toronto, a Telluride és New York. Ezek az események – közülük is elsősorban az első három – átfedésben léteztek, és óriási verseny folyt köztük azon, hogy lesz a díjszezon legesélyesebb filmjeinek a világpremierje. „Idén a versengés helyett az együttműködés iránt kötelezzük el magunkat” – áll a közösen kiadott nyilatkozatban.

„A fesztiváljainkat egy egyesült platformként kínáljuk fel a világ filmművészetének legjobbjainak bemutatására.”

Az együttműködést nemcsak egymás között működtetik, hanem kiterjesztik a filmkészítők, a közönség, az újságírók és a szakma tagjai számára is. „Mindannyian azon dolgozunk, hogy a filmes ökoszisztéma virágozzon. Együtt kell cselekednünk ennek érdekében” – szól a nyilatkozat.

Velencét idén szeptember 2. és 12., Torontót szeptember 10. és 20., New Yorkot pedig szeptember 27. és október 3. között rendezik meg. A Telluride hagyományosan Velencével párhuzamosan zajlik, idén szeptember 3. és 7. között. Mindegyik rendezvény vegyesen lesznek online és offline vetítések. Idén a szokásosnál kevesebb filmet vetítenek, hogy ne legyen akkora tömeg az eseményeken.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu