Hírek

Velencében lesz a Dűne világpremierje

Immár hivatalos: az év leginkább várt filmje, a Dűne a Velencei Filmfesztiválon tartja világpremierjét.

Szeptember harmadikán jelenik meg először mozivásznon az év (és talán az egész járvány utáni időszak) legjobban várt filmje, Dennis Villeneuve sci-fi eposza, a Dűne: a film ugyanis a Velencei Filmfesztiválon tartja világpremierjét – írja a Variety.

Dűne a versenyprogramon kívül mutatkozik be Velencében. Villeneuve utoljára 2016-ban járt Velencében, amikor szintén egy nagy sci-fi író (Ted Chiang) története alapján mutatta be Érkezés című filmjét.

Dűne máskülönben október elsején debütál, ekkor jelenik meg a nagyközönség számára egyszerre a mozikban és az HBO Max platformon. Ezt a döntést nagy vita és sok spekuláció előzte meg, de immár véglegesnek tűnik, hogy a film nem lesz mozi-exkluzív (amint az egyébként megszokott volt a járvány előtti időkben). Függetlenül attól, hogy maga az alkotás felér-e majd a hatalmas elvárásokig (Frank Herbert regénye az sci-fi irodalom csúcsán foglal helyet; Villeneuve az egyik legelismertebb zsáneralkotó a mai moziban; és hasonló méretű science-fiction eposzra az Avatar – és talán Nolan Interstellarja – óta nem volt példa), önmagában a megoszló nézettségi és bevételi adatok miatt is izgatottan várja a szakma a premiert.

De szeptember elején Velencében legalább az első kritikák megjelenhetnek: kíváncsian várjuk, Villeneuve megbirkózott-e azzal a feladattal, amit némi nagyvonalúsággal akár a fantasy oldaláról A Gyűrűk Ura projekttel is párhuzamba lehet állítani.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com