Hírek

Velencében versenyez a Hétköznapi kudarcok

Grosan Cristina nemzetközi koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült mozifilmjének a Velencei Filmfesztivál Giornate degli Autori nevű párhuzamos szekciójában lesz a világpremierje. A Kerekes Vica szereplésével készült, káoszba forduló nagyvárosi történet október 13-tól lesz látható a magyar mozikban.

A cannes-i Rendezők Kéthete program mintájára létrehozott Giornate degli Autori (Venice Days) ma jelentette be a tíz filmből álló programját, amelyben az „újítását és eredetiséget ünneplik”. Ide hívták meg Grosan Cristina (A legjobb dolgokon bőgni kell) második nagyjátékfilmjét, a cseh-magyar-olasz-szlovák magyar koprodukcióban készült Hétköznapi kudarcok (Ordinary Failures) című filmet – írja a Filmintézet sajtóközleménye.

A Kerekes Vica és nagyrészt cseh színészek – Dana Sladká, Beáta Kanoková, Tatjana Medvecká – szereplésével készült Hétköznapi kudarcokban megmagyarázhatatlan természeti jelenség szakítja félbe a különc tinédzser, a szorongó anya, és a nemrég megözvegyült nő átlagosnak induló napját. Miközben a környezetükben eluralkodik a káosz, a három nő próbálja átvészelni a napot, és megtalálni helyét a világban.

„Lenyűgöztek minket ezek a nők, akik a hétköznapi kudarcok ellen lázadnak. Grosan Cristina disztópiája egy rejtélyes módon összeomló világra hívja fel a figyelmet. Ugyanakkor arra késztet, hogy ne engedjünk az apokalipszis vertigójának, hanem álljunk ellen, és kössünk szövetséget embertársainkkal.”

– kommentálta a magyar koprodukció meghívását Gaia Furrer, a Giornate degli Autori művészeti igazgatója.

„2018-ban kezdtünk el dolgozni ezen a filmen, az akkori világról egy teljesen más kép él bennem. Ennyi idő és munka után igazán nagy öröm, hogy nemzetközi közönség előtt mutathatjuk be a filmünket, amely a közép-európai realitásunkról beszél. Boldog vagyok, hogy részben azzal a csapattal dolgozhattam tovább, akikkel együtt léptem a mozifilmes pályára A legjobb dolgokon bőgni kell készítésekor, Stalter Judit producerrel, Meller Anna vágóval és Győri Márk operatőrrel.” – nyilatkozta Grosan Cristina rendező.

Hétköznapi kudarcok magyar koproducerei Stalter Judit, Sipos Gábor és Rajna Gábor, akik többek közt az Oscar-díjas Saul fiát is jegyzik.

A film október 13-tól lesz látható a magyar mozikban a Vertigo Media forgalmazásában. A Velencei Filmfesztiválról a Filmtekercs is élőben tudósít.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!