Hírek

Velence 2018: Guillermo del Toro zsűrielnök kiállt a nemi egyenjogúság mellett

Szenvedélyes beszédben állt ki a nemi egyenjogúság mellett Guillermo del Toro, a velencei filmfesztivál nemzetközi zsűrijének elnöke a mustra szerdai nyitó sajtóértekezletén – adta hírül a Variety.com.

„Úgy vélem, 2020-ra az 50-50 (egyenlő részvételi arány) kell legyen a cél. Ha ez már 2019-ben megvalósul, az még jobb” – jelentette ki az Oscar-díjas del Toro, aki a nemzetközi zsűri további tagjai, Christoph Waltz, Naomi Watts, Sylvia Chang, Trine Dyrholm, Nicole Garcia, Paolo Genovese, Malgorzata Szumowska és Taika Waititi társaságában tartott sajtóértekezletet Velencében.

A 75. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál szervezői júliusban, a mustra programjának ismertetését követően számos bírálatot kaptak azért, mert az Arany Oroszlán-díjért folyó versenyprogramban – akárcsak tavaly – csupán egy olyan alkotás szerepel, amelyet nő rendezett. A nagy múltú fesztiváltól sokan várták, hogy kövesse Cannes, Locarno és Szarajevó példáját, és kötelezze el magát a nemi egyenjogúság mellett.

Alberto Barbera, a fesztivál elnöke azonban korábban határozottan elzárkózott kvóták bevezetésétől.

„Most tényleg van egy problémánk. Ez a probléma az egész kultúránkat érinti általában” – fogalmazott az újságírók előtt del Toro. „Sok olyan hang van, amelyet meg kell hallgatni. Ez nem a kvótákról szól, ez most és kifejezetten ebben a diskurzusban arról szól, hogy beszéljünk róla és tegyük közzé. Szerintem ez fontos, mert sok évtizeden át, ha nem évszázadon át nem beszéltünk erről” – fűzte hozzá a rendező.

Del Toro elmondta, hogy jelenleg öt filmen dolgozik producerként, ebből hármat nő rendez, közülük ketten debütáló rendezők.

Alberto Barbera a szerdai sajtókonferencián nem nyilvánított véleményt a kérdésről.

Paolo Baratta, a fesztivál elnöke azonban az újságíróknak elmondta, hogy a női rendezők viszonylag kis arányban, 21 százalékban pályáznak filmjeikkel a velencei fesztiválra. Mint hozzátette, reméli, a többi fesztivál is kiadja az erre vonatkozó adatait, így tisztább képet lehet majd kapni a helyzet objektív megítéléséhez. Hangsúlyozta: nyitott arra, hogy megvizsgálják, vajon van-e alapja a gyanúnak, hogy a fesztiválnak előítéletei lennének. De azt is leszögezte, hogy nem hisz abban, hogy a kvóták jelentenék a megoldást.

A velencei mustra szervezői a Variety.com értesülése szerint várhatóan még a héten kinyilvánítják elkötelezettségüket a nemi egyenjogúság mellett.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com