Hírek

Velencei Filmfesztivál 2016: Amir Naderi is életműdíjat kap

amir naderi A kortárs iráni filmművészet kiemelkedő alkotóját, Amir Naderi filmrendezőt is életműdíjjal tüntetik ki a 73. Velencei Filmfesztiválon.

A Tangsír, a Davandeh és a Víz, szél, föld rendezője, akinek már több alkotását vetítették Velencében, ezúttal Monte című filmjével érkezik a fesztiválra. A produkciót versenyen kívül mutatják be a Lidón szeptember 5-én. Az Olaszországban forgatott film 1350-ben játszódik, főhőse egy falusi férfi, aki mindent elkövet, hogy némi fényt vigyen a falujában uralkodó sötétségbe.

„Amir Naderi úttörője volt a hetvenes-nyolcvanas években születő új iráni filmművészetnek, számos mesterműve jelölte ki helyét a filmtörténetben. Miután 1988-ban New Yorkba költözött, az után is hű maradt önmagához, a rá jellemző útkereső stílushoz, amely nem csatlakozik trendekhez és nem választja a könnyebbik utat” – méltatta Alberto Barbera, a fesztivál igazgatója.

„A Monte utolsó félórája Naderi opuszának szintézisét nyújtja, a túlélésért vívott küzdelem, az emberi létet elviselhetetlenné tévő megalázások és csapások metaforája” – mondta el az igazgató, hozzátéve, hogy a tehetséges, eredeti filmes nagyszerű, korlátokat nem ismerő munkásságát ismerik el a Jaeger-LeCoultre-díjjal.

A Velencei Filmfesztivált augusztus 31. és szeptember 10. között rendezik meg, a fesztivált az Emma Stone és Ryan Gosling főszereplésével készült Kaliforniai álom (La La Land) című musical nyitja.

Amir Naderi mellett egyébként szintén életműdíjat kap Jean-Paul Belmondo francia színész és Jerzy Skolimowski lengyel filmrendező.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés