Hírek

Velencei Filmfesztivál 2021: Megvannak a győztesek

Illegális abortuszról szól az Arany Oroszlánt elhozó film

Tegnap este zárult a Velencei Filmfesztivál idei eseménye, amely szokásához híven ezúttal is nagyon erős filmes felhozatallal érkezett. A szoros versenyt idén egy francia dráma, a L’Evénement nyerte.

A Bong Joon-ho vezette zsűri tegnap osztotta ki az idei Velencei Filmfesztivál legjobbjainak járó díjakat. A változatos versenyprogram élén végül Audrey Diwan francia drámája végzett: a L’Evénement hozta ugyanis el az Arany Oroszlánt. A film Annie Ernaux könyvének feldolgozása, amely a 60-as évek Franciaországjában járja körül az akkor még illegálisnak számító abortusz kérdését.

De Diwan mellett örülhetett tegnap este Jane Campion, Paolo Sorrentino, Maggie Gyllenhaal és Pedro Almodóvar is, hiszen mindannyiuk alkotása elhozott egy-egy díjat Velencéből.

Jane Campion lett a legjobb rendező, aki 12 éves kihagyást követően készített ismét egészestés filmet. A kutya karmai közt egy feszültséggel teli, gyönyörű western, amely elhozza nekünk Benedict Cumberbatch életének (egyik) legjobb alakítását.

Hatalmi kényszer – A kutya karmai közt

Az Ezüst Oroszlánt Paolo Sorrentino hozta el, aki A nagy szépség és az Ifjúság után ismét maradandó filmet alkotott. Az Isten keze egy fiatal nápolyi fiúról szól a 80-as években. Az előzetest itt tudod megnézni.

Természetesen a filmvászon csillagai között is nyerteseket hirdettek: a legjobb színésznő Penélope Cruz lett a Parallel Mothers című Almodóvar-film főszereplőjeként. A legjobb színész díját pedig John Arcilla hozhatta el az On The Job: The Missing 8 című műben nyújtott munkájáért.

A legjobb forgatókönyvért járó szobrot pedig az elsőfilmes Maggie Gyllenhaal vitte el, aki Elena Ferrante Nő a sötétben című könyvét adaptálta filmre Olivia Colman, Dakota Johnson és Jessie Buckley főszereplésével.

Míg a zsűri különdíját Michelangelo Frammartino Il Buco című alkotása nyerte el.

Ezúttal tehát hoppon maradt Denis Villeneuve sci-fi óriása, a Dűne, az Utolsó éjszaka a Sohóban, valamint Kristen Stewart Diana hercegnője is.

Nem az, amire szükségünk van, hanem amit megérdemlünk – Dűne

A Velencei Filmfesztivál további díjairól alább olvashattok.

HORIZONS

Legjobb Film
Pilgrims (r: Laurynas Bareisa)

Legjobb Rendező
Eric Gravel (film: A Plein Temps)

Zsűri Különdíj
El Gran Movimiento (r: Kiro Russo)

Legjobb Színésznő
Laure Calamy (film: A Plein Temps)

Legjobb Színész
Piseth Chhun (film: White Building)

Legjobb Forgatókönyv
Ivan Ostrochovský és Peter Kerekes (film: 107 Mothers)

Legjobb Rövidfilm
Los Huesos (r: Cristóbal León és Joaquín Cociña)

A Jövő Oroszlánja – Luigi De Laurentiis Díj Elsőfilmnek
Imaculat (r: Monica Stan és George Chiper Lillemark)

 

Venice VR Expanded (Velence és a virtuális valóság)

Zsűri Nagydíja a Legjobb VR-nak
Goliath: Playing With Reality (r: Barry Gene Murphy és May Abdalla)

Legjobb VR Élmény
Le Bal De Paris De Blanca Li (r: Blanca Li)

Legjobb VR Történet
End Of Night (r: David Adler)

 

Horizons Extra

Armani Beauty Közönség Díj
The Blind Man Who Did Not Want To See Titanic (r: Teemu Nikki)

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com