Hírek

Vers Videó Verseny és online Arany-filmek a magyar költészet napjára

Karantén ide vagy oda, József Attila születésnapján idén is megünnepli az ország a magyar költészet napját. A Színház- és Filmművészeti Egyetem vers videó versenyt indít, illetve online elérhetővé teszi a hallgatók Arany-filmjeit.

A magyar költészet napja alkalmából két kategóriában is versenyt hirdet az SZFE: ezek a versfilm és a versmondás. Az egyetem Youtube csatornáján folyó versenyt öttagú zsűri értékeli, őket Hajduk Károly, Ónodi Eszter, Reisz Gábor, Röhrig Géza és Tóth Krisztina teszik ki.

A verseny első fordulójában magyar élő költő verseivel nevezhetnek a jelentkezők, a második fordulóban magyar holt költők versei következnek, a harmadik fordulóban pedig szabadon választott magyar verssel versenyezhetnek a döntőbe jutók. A közönség április 16. éjfélig szavazhat.

A versfilm kategória jelöltjeit alább láthatjátok (végig lehet kattintani az összes alkotáson), míg a versmondás kategória jelöltjeit itt nézhetitek meg.

A zsűriben ülő Tóth Krisztina költő így fogalmaz:

Ez a mostani helyzet, úgy remélem, kedvez a versolvasásnak. Lelassult a fogyasztás, a napi ritmus. Nem görgetünk rögtön tovább, van idő megállni. Van idő arra is, hogy elővegyük régi, kedves költőinket és arra is, hogy új szerzőket fedezzünk fel magunknak. Ne akarjatok senkinek se megfelelni, tetszeni, csak belülre figyeljetek, csakis arra, megszólít-e benneteket az adott vers, és ha igen, miért. Tudjátok, nem az elismerés a tét, hanem az, hogy érvényes, tiszta lenyomatot hagyjatok a gondolataitokról és erről a különös, borzongató időszakról, amelyet most átélünk.

A Vers Videó Verseny szervezői: Bagossy László rendező, a Színházművészeti Intézet vezetője; Spilák Klára színművész, művészeti menedzser; Veszprémi Judit kommunikációs vezető és Zoltán Áron színművész, a Doktori Iskola hallgatója.

Nem ez az egyetlen módja ám az SZFE ünneplésének: a magyar költészet napja alkalmából a Vimeón két hétig elérhetőek az intézmény filmes hallgatói által készített Arany-filmek. Ezek a 2017/18-as tanévben készült alkotások az Arany-projekt keretében születtek meg és olyan költeményeket dolgoznak fel, mint a Rozgonyiné, A méh románca, Családi kör, Tengeri-hántás, Szülőhelyem, Elégiák vagy Az agg színész.

Az alábbi munkákat találjuk meg online:

Családi kör (r. Török Marcell)
Rozgonyiné (r. Szeleczki Rozi)
Élesztő (r. Nagy Lili)
Húsz (r. Korom Anna)
Emma (r. Rudolf Olivér)
Az agg színész (r. Wrochna Marcell)
A közellátás vizsgálata (r. Gyimesi Anna)

Sajtóközlemény

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com