Hírek

Versenyben az Oscarért – Az Amerikai Filmintézet idei Top 10-es listái

A díjszezon javában tombol, ezúttal az Amerikai Filmintézet állította össze toplistáit, ami ismét jó alapot szolgáltat az Oscar-nyertesek előrejelzésére.

A hetekben/napokban sorra kiosztják azokat a jeles díjakat, amik alapján megtippelhetjük, kik vehetik át a 2020-as Oscar-díjakat. Ezúttal az Amerikai Filmintézet (AFI) állított össze egy tízes listát, vagyis pontosabban kettőt:

egyet a legjobb filmeknek és egyet a legjobb televíziós műsoroknak.

A 10 film között ismerős címeket látunk, hiszen többek között a New York-i Filmkritikusok Körének idei első helyezettje, Az ír, az AFI legjobbjai közt is szerepel. Hasonlóan záporoznak a díjak a Házassági történetre is, hiszen a Gotham Awardson és a National Board of Review-n is remekelt. A listáról nem hiányozhat Tarantino idei Hollywood-meséje, a Volt egyszer egy… Hollywood sem. Eddig kevesebb szó esett Clint Eastwood januárban érkező filmjéről, a Richard Jewell balladájáról, azonban ez az igaz történetet feldolgozó film is felkerült a listára. Az inkább díjszezon-filmek mellett az AFI beemelete a Top 10 legjobb film közé Todd Phillips anti-szuperhősfilmjét, a Jokert is. Ezek után kíváncsiak vagyunk, mi lesz a sorsa az Oscaron a megosztó leépüléstörténetnek.

Házassági történet

A 10 legjobb televíziós műsor között díszeleg a Trónok harca, ami bár rajongók tömegeinek dühét váltotta ki, az idei Emmy-gálán is elismerték. Szintén tarolt az Emmyn és az AFI legjobbjai közé is felfért a Csernobil, ami talán a Trónok harca helyett a legjobb választás volt az HBO nézőinek. A csatornánál maradva a legendás képregény továbbgondolása, a Watchmen is szerepel a listán.

Két különdíjat is kiosztott az AFI ebben az évben. Mivel a Filmintézet csak az Egyesült Államok mozgóképeit honorálja, így különutas megoldást kellett találni a külföldi Élősködők és a Fleabag számára. Előbbi nagy esélyes lehet a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscarra.

Csernobil

 

Az AFI legjobb 10 filmje 2019-ben

1917
The Farewell
Az ír
Jojo Nyuszi
Joker
Tőrbe ejtve
Kisasszonyok
Házassági történet
Volt egyszer egy… Hollywood
Richard Jewell balladája

Különdíj: Élősködők

Az AFI legjobb 10 televíziós műsora 2019-ben

Az alelnök
Csernobil

The Crown
Fosse/Verdon
Trónok harca
Pose
Utódlás
Unbelievable
Watchmen
When they see us

Különdíj: Fleabag

Nagy Tibor

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya