Hírek

Versenyben az Oscarért – Az Amerikai Filmintézet idei Top 10-es listái

A díjszezon javában tombol, ezúttal az Amerikai Filmintézet állította össze toplistáit, ami ismét jó alapot szolgáltat az Oscar-nyertesek előrejelzésére.

A hetekben/napokban sorra kiosztják azokat a jeles díjakat, amik alapján megtippelhetjük, kik vehetik át a 2020-as Oscar-díjakat. Ezúttal az Amerikai Filmintézet (AFI) állított össze egy tízes listát, vagyis pontosabban kettőt:

egyet a legjobb filmeknek és egyet a legjobb televíziós műsoroknak.

A 10 film között ismerős címeket látunk, hiszen többek között a New York-i Filmkritikusok Körének idei első helyezettje, Az ír, az AFI legjobbjai közt is szerepel. Hasonlóan záporoznak a díjak a Házassági történetre is, hiszen a Gotham Awardson és a National Board of Review-n is remekelt. A listáról nem hiányozhat Tarantino idei Hollywood-meséje, a Volt egyszer egy… Hollywood sem. Eddig kevesebb szó esett Clint Eastwood januárban érkező filmjéről, a Richard Jewell balladájáról, azonban ez az igaz történetet feldolgozó film is felkerült a listára. Az inkább díjszezon-filmek mellett az AFI beemelete a Top 10 legjobb film közé Todd Phillips anti-szuperhősfilmjét, a Jokert is. Ezek után kíváncsiak vagyunk, mi lesz a sorsa az Oscaron a megosztó leépüléstörténetnek.

Házassági történet

A 10 legjobb televíziós műsor között díszeleg a Trónok harca, ami bár rajongók tömegeinek dühét váltotta ki, az idei Emmy-gálán is elismerték. Szintén tarolt az Emmyn és az AFI legjobbjai közé is felfért a Csernobil, ami talán a Trónok harca helyett a legjobb választás volt az HBO nézőinek. A csatornánál maradva a legendás képregény továbbgondolása, a Watchmen is szerepel a listán.

Két különdíjat is kiosztott az AFI ebben az évben. Mivel a Filmintézet csak az Egyesült Államok mozgóképeit honorálja, így különutas megoldást kellett találni a külföldi Élősködők és a Fleabag számára. Előbbi nagy esélyes lehet a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscarra.

Csernobil

 

Az AFI legjobb 10 filmje 2019-ben

1917
The Farewell
Az ír
Jojo Nyuszi
Joker
Tőrbe ejtve
Kisasszonyok
Házassági történet
Volt egyszer egy… Hollywood
Richard Jewell balladája

Különdíj: Élősködők

Az AFI legjobb 10 televíziós műsora 2019-ben

Az alelnök
Csernobil

The Crown
Fosse/Verdon
Trónok harca
Pose
Utódlás
Unbelievable
Watchmen
When they see us

Különdíj: Fleabag

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com