Hírek

Verzió 2016: Világhírű balerinák derékba tört pályafutását mutatja be Dombrovszky Linda dokumentumfilmje

02Az egykori világhírű balerinák, a 95 éves Kolozs-ikrek derékba tört pályafutását mutatja be Dombrovszky Linda rendező Volt egyszer két balerina című dokumentumfilmje, amelyet a 13. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon láthat a közönség november 12-én a Toldi moziban Budapesten.

A 95 éves Kolozs Éva és Kolozs Veronika világhírűek lettek: az egypetéjű ikerpár Németországban és Európa-szerte táncolt a legnagyobb színpadokon, de a háború kitörésekor kettétört a karrierjük, amit nem tudtak többé folytatni – mondta el Dombrovszky Linda rendező az MTI-nek, kiemelve, hogy a film főhősei a háború után a kommunista rendszernek estek áldozatul, kitelepítették őket. Egymáson kívül szinte mindenüket elveszítették: munkát, karriert, majd otthont, végül szerelmeket és álmokat – fogalmazott a rendező.

A balerinák személyes történetét követve a magyar történelem 20. századának jelentős eseményei elevenednek meg a nézők előtt. A rendező szerint szubjektív dokumentumfilmet forgatott, amelyben arra helyezi a hangsúlyt, hogy az ikerpár miként élte meg a történteket. „Megfogott bennük, hogy nagyon pozitívan mondják el történetüket, és láthatóan nem tragédiaként élik meg a múlt század rájuk mért sorscsapásait” – mondta rendező.

A háború befejezése után a testvérpár soha többé nem tudta folytatni balettkarrierjét. „A balett táncot nem lehet újrakezdeni évek kihagyása után, és lelkileg sem voltak rá felkészülve” – hangsúlyozta a rendező. Életük másik nagy törését a kitelepítés jelentette, amikor Budapestről a román határ mellé, a Hajdú-Bihar megyében található Sápra száműzték őket 1951-ben. Kolozsék nem voltak tehetős polgári család, csupán egy kávézójuk volt, ennek ellenére valaki feljelentette őket. „Számukra egy kicsit abszurd is volt, hogy miért pont ők szúrtak szemet valakinek” – fogalmazott a rendező.

volt_egyszer_ket_balerina_animacioAz egykori ünnepelt balerinák három évig a földeken dolgoztak, majd Budapestre visszatérve sokáig nem kaptak munkát: később takarítóként és házmesterként tudtak elhelyezkedni. A politikai enyhülést követően gépírónőként és titkárnőként kamatoztatni tudták német tudásukat. „Iskolázottak, olvasottak és műveltek voltak, ennek ellenére tíz évig parkolópályára kerültek, de közben a méltóságukat mindvégig megőrizték” – hangsúlyozta.

A forgatásról elmondta, hogy lassan, csaknem három évig készült a film, egy-egy alkalommal másfél órát tudtak rögzíteni, mert az idős hölgyek hamar elfáradtak. Az ikerpár az elmúlt ötven évben naplót vezetett, amelyben versek, rajzok és sok-sok történet található. Ezeket a rajzokat a rendező beépítette a  történetbe és animációval egészítette ki, hogy izgalmasabbá és változatosabbá tegye a képi világot, mivel a film egyetlen helyszínen, egy lakásban forgott. Bányai Zsuzsa grafikus a napló vizualitásához alkalmazkodva képezte le az ikerpár naiv gyerekrajzait – tette hozzá. Az animációs betétek mellett archív felvételek is helyet kaptak a 25 perces filmben, amelynek operatőre Hartung Dávid volt, vágója Batka Annamária.

Dombrovszky Linda jelenleg egy megszállott emberről szóló kisjátékfilm utómunkáján dolgozik, amely a Cinemafilm gyártásában a Magyar Média Mecenatúra támogatásával készül. A film főhősét váratlanul nyugdíjazzák, de ő nem engedelmeskedik, mert dolgoznia kell. A forgatókönyvíró Somogyi György, szereplői Kovács Zsolt, Bán János, Székely B. Miklós, Györgyi Anna, Quintus Konrád és Bajomi Nagy György. Az alkotás várhatóan januárra készül el.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com