Hírek

Verzió 2017: Az elevenünkbe vág

Nincs hová bújnod

A társadalmi és politikai válságok emberi dimenzióit mutatják be a Verzió idei filmjei.

Negyvennégy országból több mint száz dokumentumfilmet láthatunk Budapesten a november 14. és 19. között megrendezett Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon. A programban három nagy (Nemzetközi Panoráma, Magyar Panoráma és ZOOM IN Diákfilm-verseny) és több kisebb szekcióba rendezték a dokumentumfilmeket.

Oksana Sarkisova fesztiváligazgató a keddi sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az idei, rendkívül bő programba került alkotások a mai politikai, társadalmi, gazdasági és környezeti válságok emberi dimenzióival foglalkoznak majd. Olyan súlyos témák kerülnek tehát középpontba, melyekben „muszáj állást foglalnunk, akár akarunk, akár nem”.

A nemzetközi program különlegessége, hogy idén láthatunk először a szíriai háborúról szóló filmet a fesztivál keretein belül. A Háború & Béke 2.0: A menekültek szemszögéből című szekcióban vetített filmek a menekültek szemszögéből mutatják be a Szíriában, Afganisztánban, Irakban Kongóban és a világ más tájain dúló háborúk szörnyűségeit és az emberek hétköznapi életére gyakorolt hatását.

A fesztivál IDFA-fődíjas (International Documentary Film Festival Amsterdam) nyitófilmje, a Nincs hová bújnod (Nowhere to hide) is háborús közegben játszódik. A film egy Irakban élő kórházi ápoló életét mutatja be: hogyan őrli fel az egyre inkább terjedő háború Nori és környezete mindennapjait, és hogyan válnak mindennapossá a családok életét megnyomorító atrocitások.

Hátborzongató például, ahogy Nori egyik kislánya mosolyogva emeli fel az utcán talált puskagolyót, vagy ahogy a városban felszálló füst láttán azt találgatják, most éppen hol robbanthattak.

Ahogy azt Oksana Sarkisova is kiemelte: a szekció mindegyik filmje traumatikus témát jár körül, de ezek az alkotások erőt is adnak. Olyan élményekkel gazdagodhatunk, melyek után nem maradunk, nem maradhatunk naiv, a filmeket (és a világot) passzívan szemlélő nézők.

Nincs hová bújnod

Szintén megrendítőnek ígérkeznek az emberek lakhatáshoz való jogát középpontba állító Kié a város című blokk többek között Brazíliában, Indiában, Kambodzsában játszódó filmjei, míg a történelmi blokk idei retrospektív programja az 1960-as és 1970-es években működő Rigai Lírai Dokumentumfilmes Iskola ritkán látható avantgárd alkotásaiba enged betekintést.

De nemcsak a háború sújtotta országok problémáival vagy a lakhatás kérdéseivel találkozhatunk az idei Verzión: Valentin Thurn német rendező 2010-es filmje, a Frissen a szemétbe (Taste the Waste) a nyugati világban hihetetlen mértéket öltött élelmiszer-pazarlást állítja górcső alá. Elég csak megnézni a film előzetesét, már az ott látott, útjukat szemétként végző ételek mennyisége is sokkolóan hat. Mindenkinek szembesülnie kéne azzal,

hogyan megy pocsékba olyan iszonyatos mennyiségű élelmiszer, mellyel igazából a világ szinte összes éhező emberét jól lehetne lakatni.

A hulladék kérdéséhez és a távol-keleti országok kizsákmányolásához kapcsolódik a Plasztik Kína is, melyben a 11 éves Yi-Jie egy műanyag-hulladékokat újrafeldolgozó műhelyben él és dolgozik a családjával. Iskolába nem járhat, saját életének díszletei, játékai pedig mind a család által szortírozott szemét közül kerülnek ki.

Plasztik Kína

Az aktuális hazai témákat fókuszba helyező Magyar Panoráma alkotásai közül először vetítik Magyarországon például Imre Loránd Balázs és Tusor Bálint Menjek/maradjak című sorozatának Édes otthon című új részét, mely a külföldről hazatérő magyarokról szól. Továbbá először lesz látható itthon Bihari László Nem szegényeknek való vidék című filmje is, amely A város mindenkié nevű, lakhatási jogokért harcoló civil szervezet küzdelmeit, és az aluljárókban nap mint nap látott, a társadalom peremére szorult emberek kétségbeejtő helyzetét mutatja be.

A ZOOM In Diákfilm-verseny idei programjába összesen 12 film került be, mindegyik olyan, fiatalokat érintő témát jár körül, melyek „az elevenünkbe vágnak”. Ilyen a hazafiság és radikalizmus kérdéskörét boncolgató, Lengyelországban játszódó Hazafias lecke is, melyben az általános iskolai énekversenyen egy kislány például katonajelmezben, játék-gépfegyverrel az oldalán lép fel.

A Verzión a filmvetítések mellett kerekasztal-beszélgetések és koncertek is lesznek. A fesztivál részletes programja itt található: verzio.org.