Hírek

Verzió 2018: Lázadó költőnő és focista pótmama a versenyprogramban

A november 6. és 11. között megrendezendő 15. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál versenyprogramjában 12 film szerepel, melyek között látható lesz a patriarchális társadalmat kritizáló szaúdi költőnő története, színielőadásra készülő fehérorosz női börtönlakók és körkép az illiberális demokráciák felemelkedéséről.

A 15. Verzió idén is közel hozza a távoli földrészeken élő embereket egyedülálló történetek formájában. A különféle gyereksorsokat négy film mutatja be a versenyprogramban. A figyelem csodája Fernand Melgar filmje, mely öt szellemi vagy fizikai fogyatékkal élő gyerek első iskolaévét követi egy különleges svájci intézményben, ahol megélhetik azt a szabadságot és biztonságot, ami minden gyereket meg kellene, hogy illessen.

Az Alicia főhőse évek óta arra vár, hogy végre örökbefogadják. A holland rendező, Maasja Ooms a 2017-es IDFA zsűrijének különdíját kapta filmjéért, mely egy árvaházban játszódó négyéves érzelmi hullámvasutat mutat be.

Alisa Kovalenko ukrán-francia-lengyel koprodukciója, a Hazai pályán egy profi sportolói karrierről álmodó lányról, Alináról szól, aki tehetségesen futballozik. Amikor testvérei pótmamájává is kell válnia, kényszerválasztás elé kerül.

Srbenka

A versenyprogramban szerepel az Európai Filmdíjra jelölt Srbenka is, a horvát Nebojša Slijepčević filmje is. A mű egy szerb lány 1991-es, zágrábi meggyilkolásáról szóló avantgárd színházi darab próbáit mutatja meg, melyek terápiaként kezdenek működni, de a 12 éves színésznő, Nina úgy érzi, mintha a háború sosem ért volna véget.

Határhelyzeteket átélő nőkről is láthatunk filmeket az idei Verzión.

Tizenegy nő készül egy színielőadásra egy fehérorosz börtönszínházban Anasztazia Mirosnyicsenko Első szerep című filmjében. A próbafolyamat mindannyiuk számára felszabadító és átformáló erejű élmény.

Rana Abu Fraiha egy halálosan beteg muszlim beduin nő történetét meséli el, aki úgy dönt, hogy a zsidó temetőben akar végső nyughelyet, ezzel súlyos érzelmi drámát generálva a családban. Az Anyámat követve című filmmel az alkotó a Jeruzsálemi Filmfesztivál legjobb rendezőjének díját nyerte el.

A szaúdi költőnő, Hissa Hilal az első nő, aki bejutott a Milliók Költője című népszerű tévéshow döntőjébe. Stefanie Brockhaus és Andy Wolff Európai Filmdíjra jelölt filmje, A költőnő inspiráló történet egy nőről, aki személyes szabadságát kockáztatja azért, hogy 70 millió néző előtt kritizálhassa a patriarchális berendezkedést.

A költőnő

Háborús traumákkal küzd Alina Gorlova számos díjat nyert ukrán filmjének női főszereplője. A Semmi sem mutatja hőse hazatér a háborúból, de otthon újabb harc várja: meg kell küzdenie az őt kísértő emlékekkel.

A globális társadalmi változásokra reflektál a Farkasok szabadon című film, melynek fő kérdése: milyen magyarázatot adhatunk a Trump-jelenségre? Rupert Russel német-amerikai koprodukcióban készült műve egyedi hangú állásfoglalás az illiberális demokráciák felemelkedéséről, melyet öt országban három éven át forgattak.

Hosszú évszak egy libanoni szír menekülttáborba kalauzol. Milyen azoknak az élete, akik nap mint nap a híreket várják szülővárosukból, Rakkából? Leonard Retel Helmrich filmje a legjobb holland dokumentumfilm díját kapta a 2017-es IDFA-n.

Watani, a hazám Marcel Mettelsiefen Oscar-jelölt rövidfilmje alapján készült, és egy család menekülését mutatja be a háború sújtotta Szíriából, illetve hogy miképp próbálnak új életet kezdeni.

A kongói Dieudo Hamadi dokuja Joseph Kabila brutális rendőrállamába, a kaotikus és sokszor veszélyes Kinshasa városába viszi a nézőt, ahol három aktivista az ellenzék egyesítésén fáradozik, hogy politikai változást hozzanak. A tavalyi Verzión vetített Ezredes mama alkotójának új filmje, a Kinshasa Makambo kongói, francia, svájci, német, norvég koprodukcióban készült.

A 12 filmes mezőnyből az ötfős Diákzsűri választja ki a legjobbat, mely a Legjobb emberi jogi dokumentumfilm díját kapja.

A 15. Verzió Filmfesztivál díjátadó eseménye november 10-én, szombaton este 8-kor lesz a budapesti Toldi Moziban. A díjnyertes filmeket november 11-én, vasárnap délután ismét levetítik. A fesztivál az Európai Unió Kreatív Média programjának társfinanszírozásával valósul meg.

Címkék

Sajtóközlemény

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com