Hírek

Verziózáró eredmények

itelet_magyarorszagonA vasárnap véget érő 11. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 1000 dolláros Verzió-díját a közönség szavazata alapján az Ítélet Magyarországon (rendező: Hajdú Eszter), 2013-ban készült dokumentumfilm nyerte.


A film, a romák elleni sorozatgyilkosságot tárgyaló per eseményeit mutatja be lépésről lépésre egészen az ítélethozatalig, 167 napon át.
A filmet számos díjjal jutalmazták különböző fesztiválokon, a Verzió-díj viszont az első közönségdíj, amit a film rendezője nagy elismerésnek érez, hisz, mint ahogy azt a díjátadón elmondta: „ez nem egy közönségbarát film”.
Az öttagú nemzetközi diákzsűri szintén egy magyar dokumentumfilmnek ítélte a 100 000 forintos különdíjat. A Káin gyermekei (rendező: Gerő Marcell) a bűn és az ártatlanság közti határokat feszegeti.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A diákzsűri indoklása szerint megtagadja a dokumentum-filmkészítésben hagyományosan elterjedt áldozat-ábrázolást. A kifinomult elbeszélés rávilágít olyan etikai dilemmákra, mint az elzárás vagy a büntetés-végrehajtás, amik a mindennapi élet részei.

A diákzsűri a fődíj mellett két másik filmet is kiemelt a programból.

Az Eltűnő határok (rendező: Iva Radivojevic, USA, Ciprus) kreatív, és komplex módon mesél a film médiumát kihasználva, ezzel teljes betekintést nyújt a bevándorlók világába. A Sóhajok Völgye pedig (rendező: Mihai Andrei Leaha, Andrei Crişan, Iulia Hossu, Románisa)  gyönyörű, metaforikus képi világán keresztül mesél elképesztő emberi történeteket, embertelen időkről.

Az idei nyitófilm a Veszedelmes játékok (rendező: Madeleine Sackler) a fehérorosz Free Theatre előadásairól szól a börtön és a száműzetés között egyensúlyozó felforgató produkciókról.

A vetítés után a film rendezőjével Gáspár Máté beszélgetett.

A fesztivál programja idén is több szekcióból állt, számos film vett részt a Nemzetközi panoráma, a Magyar panoráma, a Digitális generáció, a Hol a Magyar? a Reaktív állampolgár, a Tiltakozók és a Fókuszban India tematikus blokkokban.

A filmprogramot idén is több rendezvény gazdagította.

A Helsinki 25 a Magyar Helsinki Bizottság 25. születésnapját ünnepli, ennek kapcsán a migrációról, a cenzúráról, az etnikai diszkriminációról készült filmekkel és beszélgetésekkel, valamint a kelet-európai rendszerváltás történetének és örökségének megvitatásával várták a szervezők az érdeklődőket a filmek után.

Verzio DocLab – workshopot szervezett filmeseknek, producereknek és a közönség érdeklődő tagjainak arról, hogy milyen az a dokumentumfilm, amely nem csak a hazai közönség figyelmére tarthat igényt.

A DunaDOCK MasterClass sorozat lehetőséget kínált arra, hogy elmerüljünk a filmkészítés rejtelmeiben olyan díjazott filmesek segítségével, mint Kerekes Péter, Petra Lataster Czisch, Peter Lataster és Gerő Marcell.

Idén is teltházasak voltak a Diákverzió programjai: a középiskolásoknak szervezett, az érzékenyítést célzó vetítések és beszélgetések a fesztivál, jövő generációját vezeti be a politikai filmek világába.

A 11. Verzió idén is rendkívül gazdag programmal vonzott több ezer érdeklődőt, bizonyítva, hogy a dokumentumfilmnek nagy és komoly rajongótábora van Magyarországon.

Erdős Virág e szavakkal nyitotta meg a fesztivált:

„A jó dokumentumfilm pártatlan és igazságos: egységben láttat, és választani segít.

Ebben az értelemben a jó dokumentumfilm maga is költészet, a jó dokumentumfilm maga is tüntetés.

Mit mondhatnék?

Rendezzetek dokumentumfilmet, írjatok verset, csináljatok forradalmat.”

Mindezek fényében találkozzunk 2015 novemberében a 12. Verzió Fesztiválon!

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés