Hírek

Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle

A Magyar Mozgókép Szemle a Veszprém-Balaton régióba költözik, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozattal.

Káel Csaba kormánybiztos elmondása szerint a nyár elején “különleges helyszíneken egy fantasztikus hangulatú magyar mozgókép fesztivált” terveznek Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

“Legendás televíziós seregszemle volt már korábban Veszprémben, ezt a hagyományt folytatjuk szabadtéri vetítésekkel, közönségtalálkozókkal és izgalmas filmes programokkal” 

A kormánybiztos a téma kapcsán adott nyilatkozatában felidézte, hogy a pandémia első szakaszában a külföldi filmes produkciók kivonultak az országból, de a hazai forgatások hamar újra tudtak indulni, majd a járványhelyzet enyhülésével és a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően már 2020 nyarán visszajöhetett sok külföldi produkció is. Ez idő alatt a kulturális mentőcsomagban sikerült plusz támogatást szerezni a színházi és a filmes szakma összefogása érdekében.

“Izgalmas műfaji kísérletnek tűnik mind a 16 támogatott produkció. Emellett koprodukciós filmeket is beindítottunk: 8 új, nemzetközi összefogással készülő film gyártása vagy előkészítése indulhatott el tavaly. Ezek a filmek munkalehetőséget teremtettek azoknak, akiknek a nagy nemzetközi filmek elmaradása bevételkiesést okozott” — számolt be az eddigi eredményekről a kormánybiztos.

Káel Csaba kitért filmpályázati rendszer is változásaira is, mivel 2020 elején két pályáztatási szisztémát kapcsolt össze a Nemzeti Filmintézet. A folyamatos mozifilmes pályáztatáshoz társult a Magyar Média Mecenatúra rendszere a nem mozifilmes műfajokkal, televíziós és streaming bemutatóra készülő tartalmakkal.

A kormánybiztos hangsúlyozta azt is, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása szintén a filmes ágazat fejlesztésének része, a filmipar fejlesztésébe kell integrálni az egyetemen folyó oktatást. Az NFI komoly programmal támogatja úgy a felsőfokú oktatást, mint a szakemberképzést,

ezeknek együtt kell működnie. Az SZFE a láncolat fontos eleme, alapvető, hogy az ágazat érdekeit képviseljefogalmazott.

A szakember szerint a sikeres jövő szempontjából kulcskérdés a forgalmazás, ezért a mozikat 300 millió forintos gyorssegéllyel támogatták. Az NFI nemrég hirdetett meg egy új pályázatot is a nehéz helyzetbe került üzemeltetői szektornak, így jelentős keretösszeggel tudják támogatni a mozik és különböző vetítőhelyek működését.

Káel Csaba a Müpáról szólva elmondta, az intézmény a járványhelyzetben célzottan igyekszik segíteni a hazai alkotókat: “ahogy a filmes, úgy az előadó-művészeti ágazatban is az volt a célunk, hogy védőhálót feszítsünk ki a művészek és a háttérben dolgozók köré“. Ezt a célt szolgálta például nyáron a Müpa autós koncertmozija, így született meg a Müpa zeneműpályázata, de elindult a Müpa Home sorozat is.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.