Hírek

A Netflix szerint A vezércsel minden idők legnézettebb minisorozata

A vezércsel az árvaházban felnőtt fiatal lányból lett sakkfenomén története, amely itthon is sokakat megérintett. De vajon hihetünk-e a szolgáltató számainak?

A Netflix hétfői közleménye szerint az első 28 napon 62 millió háztartásban nézték eddig a Scott Frank által készített A vezércsel című sorozatot, amely Anya Taylor-Joy főszereplésével itthon is nagyon népszerű. A szolgáltató arra is felhívja a figyelmet, hogy az október 23-án debütáló sorozat nemcsak az Egyesült Államokban, hanem a világ 92 országában is benne volt a 10 legnézettebb címben, sőt, 63-ban, köztük az Egyesült Királyságban, Argentínában, Izraelben és Dél-Afrikában sokáig az élen állt.

A Netflix számolási stratégiája azonban több mint problémás, így sokan nem tartják hitelesnek. A szolgáltató ugyanis minden felhasználót beszámít a számaiba, ahol az adott film vagy sorozat legalább két percig be volt kapcsolva. Noha valóban nem lehet a létszámot olyan biztonsággal megállapítani, mint a mozijegyek tekintetében, ez azért nehezen ad valóban hitelesíthető képet.

https://www.filmtekercs.hu/sorozat/a-vezercsel-the-queens-gambit-kritika

A vezércsel sikere a számoktól függetlenül valóban látható az Egyesült Államokban és világszerte egyaránt látható. A különleges történet és a látványos megvalósítás mellett a New York Times az elmúlt időben egyre nagyobb számban eladott sakk készletek meglepő jelenségéről is beszámolt.

A Walter Trevis 1983-as bestselleréből készült sorozat főszereplője ugyanis Beth Hamon, aki valamikor az 1950-es években egy autóbalesetben veszíti el édesanyját, és kerül az árvaházba. Ott azonban különleges sakkozói képességére derül fény. Tehetsége töretlen karriert eredményez, miközben állandóan szembesülnie kell gyerekkora óta hordozott démonjaival és tudatmódosító szereivel.

A vezércselt tehát mi is javasoltuk, de ezek után érdemes azt is megnézni, mit ajánlottunk novemberre, az újra erősödő karantén időszakában.

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, felelős szerkesztő. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés