Hírek

Vicces szörnyek, véres szörnyek – várt és vártnál jobb sikerek az USA-ban (Box Office június 21-23.)

monsters-university04Megint egy kellemes hétvégén vagyunk túl az Egyesült Államokban mozis bevételi szempontból. A Szörny Egyetem hozta a tőle elvárt szintet, nagyjából ilyesmi eredménnyel kalkuláltunk múlt héten vele kapcsolatban. A Z világháború viszont egyértelműen jobban teljesített a várakozásoknál, ez pedig döntő részben Brad Pitt érdeme.

Azt hiszem, az egyetemi évei kapujában egyértelműen kijelenthetjük, színötössel és külön dicsérettel érettségizett a Pixar stúdió idén. Idestova éppen tizennyolc éve kezdte el pályafutását a szélesvásznon az akkor még független cég a Toy Story premierjével. Az eltelt esztendők alatt csecsemőkorának első évein kívül majd’ minden évben megkapta bizonyítványát nézőktől és a kritikusoktól, és kamaszkorának válságos korszakától eltekintve mindig remek eredményeket produkált a tanévzáró körül kidobott filmjeivel.

A Pixart az évek során felvásárolta a Disney, és bár az egeres vállalat hatásai valamennyire azért érződnek az animációs cégen, egyedisége nem tűnt el. Véleményem szerint a folytatások sűrűsödése a Disneynek tudható be, de ha emiatt olyan filmek születnek, mint a Szörny Egyetem (Monsters University – június 27.), akkor az valamennyire megbocsátható. Legújabb mozijuk ugyanis megint vicces, ötletes és szórakoztató a kritikusok döntő része szerint, még ha nem is tartozik feltétlenül a stúdió legjobban sikerült alkotásai közé.

82M-s indulása műfajának bevételi mércéjével nézve jónak, a Pixarhoz képest átlagosnak számít. Mint második rész azért valamivel többet vártak tőle, noha elég rendhagyó dolog tizenkét évvel később elkészíteni valaminek a folytatását (sőt előzményét), pláne ha animációról beszélünk. Az első Szörny, a részvénytársaság nyitó hétvégi bevétele az inflációval beszorozva kicsit magasabb volt utódjánál, de azért az összegek nagyon hasonlók. A különbség egyébként is irreleváns, hiszen garantált a siker, a cég filmjei ugyanis általában nyitóhétvégéjük bevételének négyszeresét szokták összegyűjteni, a Szörny Egyetem végeredménye tehát nagyjából 230-250M között várható. Egyetlen gondot a két hét múlva érkező és jó híre folytán komoly konkurenciát jelentő Gru 2. okozhat. Bárhogy is alakul, a Pixar azon ritka stúdiók közé tartozik Hollywoodban, amely garantálja a biztos szórakozást és kellemes profitrátát.

MONSTERS UNIVERSITY
Szörny Egyetem (Monsters University)

A Szörny Egyetem bombabiztos eredményével szöges ellentétben a Z világháborúról (World War Z – hazai bemutató: június 27.) minden elmondható volt, csak az nem, hogy kiszámítható lesz. Marc Forster (Quantum csendje, Papírsárkányok) új filmjével a zombik áttörték műfajuk eddigi korlátait, és a széles vászon mellett a széles közönség előtt is bemutatkoztak. Nehéz kitalálni, hogy mi vezethetett el ide, hogyan vált lehetségessé a 200M-s költségvetés egy zombifilm esetében. Ami ráadásul utána még csak nem is lett méretes bukás.

Bár egyéb tényezők is szerepet játszottak, biztos, hogy maga a műfaj is óriási népszerűségre tett szert az utóbbi évtizedben. Az első lépés talán az volt, hogy a most éppen Az acélemberrel futó Zack Snyder a Holtak hajnala remake-jében megteremtette a felgyorsult világunkhoz sokkal jobban passzoló futózombi kategóriáját, amit aztán a 28 nappal/héttel később filmduó vitt tökélyre. A Walking Dead széria óriási sikere megmutatta, mennyi potenciál van még a témában (igaz, itt a sorozat tempójához jobban illő sétáló halottas verzióban). Nem elhanyagolható a film alapjául szolgáló regény rendkívül pozitív megítélése, és Brad Pitt, mint márkanév.  Most ismét bebizonyosodott, hogy megfelelő hype-pal a színész, aki egyben a mozi producere is, egy jól csengő brand a piacon.

Z világháború (World War Z)
Z világháború (World War Z)

Még így is, a parádés 66M-s nyitással is küzdenie kell a Z világháborúnak a valódi sikerért. A jövő héten nagyot fog csökkenni a bevétele – ez nem kérdés. Segíthetne egy jó visszhang (ezzel eddig nincs gond), jót fog tenni a közvetlen konkurencia hiánya, de a műfaj egyszerűen annyira specifikus és megosztó, hogy nagy jegybevételekre innentől nem számíthatunk. Véleményem szerint maximum 160M-t gyűjthet össze a továbbiakban az Egyesült Államokban.

Az acélember (Man of Steel – már vetítik) múlt hét óta sokkal gyengült, nagyon azért nem kell aggódni érte, már így is 210M fölött jár. Ha a 300M nem is lesz meg – bár még nem érdemes lemondani róla – így is nemsokára az év második legnagyobb sikere lesz, és a dobogót várhatóan meg is őrzi év végéig. És ha már dobogó, az idei trónvárományos Vasember 3. (Iron Man 3. – már vetítik) eközben belépett a 400M fölötti hazai bevételű filmek elittagjai közé. Az Itt a vége (This Is the End – hazai bemutató: augusztus 22.) és a Szemfényvesztők (Now You See Me – már vetítik) képviselik a hosszútávra berendezkedő mozikat a top 10 többi részében, a Halálos Iramban 6. (Fast & Furious 6. – már vetítik) viszont kezd nagyon lelassulni.

Nem sok babér terem a hátralevőkben a Gyakornokoknak (The Internship – már vetítik) és A bűn éjszakájának (The Purge – hazai bemutató: szeptember 5.) sem, a legtöbb néző viszont egyértelműen A Föld utántól (After Earth – már vetítik) pártolt el. Még szakmai berkekben is ritkaságnak számít a 79%-os bevételcsökkenés a negyedik héten (összehasonlításul a vele együtt és közel ugyanakkora összeggel kezdő Szemfényvesztők most 7,9M-t, míg a sci-fi 0,8M-t hozott a konyhára).

Lopom a sztárom (The Bling Ring)
Lopom a sztárom (The Bling Ring)

650 moziban vetítették a hétvégén Sofia Coppola Lopom a Sztárom (The Bling Ring – hazai bemutató: június 27.) c. filmjét, azonban a Mielőtt éjfélt üt az órához (Before Midnight – hazai bemutató: augusztus 15.) hasonlóan igencsak lanyha érdeklődés közepette. A kritikus az egyiket magasztalták, a másikat felszínesnek tartották, furcsa, hogy pont a művészibb filmek esetén nem eredményezett különbséget. Nem sikerült az áttörés a két hete említett The Eastnek sem, és letelt a Frances Ha ideje is.

Jövő héten klasszikus hollywoodi produkciók érkeznek: egy vígjáték és egy akciófilm. Előbbi Sandra Bullockot és az idén már egyszer bizonyított Melissa McCarthyt tudhatja magáénak, a Női Szervek (The Heat – hazai bemutató: június 27.) talán az első igazi női buddymovie film (bármennyire is oximoronnak hangzik). Az elnök végveszélyben (White House Down – magyar bemutató: augusztus 29.) sztorija rendkívül ismerős lehet, talán mert már láthattuk áprilisban Támadás a Fehér Ház ellen címmel. Most kiderül, ki durrant nagyobbat: a Channing Tatum-Jamie Foxx vagy a Gerald Butler-Aaron Eckhart páros.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com