Hírek

A lecsúszott Amy Adams és a keménykezű Glenn Close – Vidéki ballada az amerikai álomról előzetes

Glenn Close és Amy Adams zűrös anya-lánya párost alakít Ron Howard Vidéki ballada az amerikai álomról (Hillbilly Elegy) című új filmjében, ami novemberben érkezik a Netflixre. 

A fiatal J.D. haza kényszerül utazni Ohióba egy nem várt családi ügy miatt. A neves Yale egyetemen jogot hallgató srác szembe kell, hogy nézzen egy több generáción átívelő problémahegynek, amit úgy tűnik, nem sikerült maga mögött hagynia. Függőséggel küzdő anyja (Amy Adams) és erőskezű, makacs nagyanyja (Glenn Close) kiegyensúlyozatlan kapcsolatának tűzvonalán J.D. már gyerekkora óta egyensúlyoz. S most szembe kell néznie családjának összes bajával, múltjával és jövőjével és persze saját érzéseivel.

A komplikált helyzetekben és heves érzelmekben gazdag Vidéki ballada az amerikai álomról előzetese alapján egy igazi családi drámának nézhetünk elébe.

A bestseller regényből adaptált film egy specifikus társadalmi csoport életébe enged bepillantást: az amerikai Appalachia térségben játszódik, ami egy teljesen külön világ. A gyakran negatív sztereotípiákkal illetett régió lakói (angolul külön gúnynevük is van: hillbilly) elevenednek meg a képernyőn. A szegény, tanulatlan, visszamaradott s nagyrészt fehér lakossággal rendelkező Appalachiának politikai szerepe is említésre méltó. Talán nem okoz meglepetést, hogy jelentős Trump-szavazó táborként is ismeretes. Főként ezzel magyarázható az eredeti regény nagy sikere a 2016-os amerikai választások idején.

A négy évvel később megfilmesített sztori Ron Howard (Apolló 13, A Da Vinci-kód, Inferno) rendezésében érkezik a Netflixre november 24-én. Két Oscar-jelölt színésznő is brillíroz majd benne: Glenn Close és Amy Adams játssza majd anyát és lányát, s egyesek már Oscar-díjról sustorognak. Az biztos, hogy a Vidéki ballada az amerikai álomról drámai felhangja és összetett karakterei már az esélyesek közé teszik a filmet. A forgatókönyvet Vanessa Taylor (A víz érintése, A beavatott) írta, s Hans Zimmer szerezte hozzá a zenét.

Takács Janka

Janka jelenleg elsőéves hallgató a párizsi Sciences Po egyetem média és kommunikáció szakán. Mozifüggő, legfőképp a régi hollywood-i filmeket és az indie filmeket kedveli, de egy ütős filmzenével bármikor le lehet venni a lábáról.