Hírek

Viennale 2016: Jövő héten kezdődik a bécsi filmfesztivál

Kaliforniai álom

la-la-land-ryan-gosling-emma-stoneOktóber huszadikán kezdődik az 54. bécsi Viennale nemzetközi filmfesztivál, amelyen több mint 300 filmet mutatnak be.

Ausztria legjelentősebb filmes mustráját október 20. és november 2. között tartják. Az eseményre 120 nemzetközi vendéget, rendezőket, színészeket és művészeket hívtak meg, akikkel ez idő alatt több pódiumbeszélgetést is szerveznek. A Viennaléra október 15-től árusítják a jegyeket.

A fesztivál nyitónapjának programján a Manchester by the Sea című alkotás szerepel, amely a korábban Oscar-díjra jelölt Kenneth Lonergan amerikai rendező, a New York bandái és a Csak egy kis pánik című filmek forgatókönyvírójának munkája. Az ausztriai bemutatón a rendező is jelen lesz.

A fesztiválon fellép Patti Smith amerikai énekesnő. A bécsi Gartenbaukino épületében ad koncertet és felolvasóestet november elsején. Október 21-én pedig a művész fotóiból nyílik kiállítás a jelenleg kultúrházként működő egykori bécsi Metro moziban, ahol november másodikán Patti Smith mesél műveiről.

A fesztivál ideje alatt a Steinbrener/Dempf & Huber művészeti csoport installációt helyez el a bécsi InterContinental hotel oldalán. Az alkotás azt a legendás némafilmes pillanatot ábrázolja, amikor Harold Lloyd amerikai némafilmkomikus a Harold Lloyd című 1923-as moziban egy felhőkarcoló falán lévő óra mutatójába kapaszkodva lógott lefelé.

Bemutatják Damien Chazelle amerikai filmrendező Kaliforniai álom (a képen) című zenés filmjét is, amelynek Ryan Gosling és Emma Stone a főszereplője. Az alkotás Velencei Nemzetközi Filmfesztivál nyitófilmje volt.

A főváros legnagyobb egyterű filmszínházában, a belvárosi Gartenbaukino moziban látható majd Kelly Reichardt Certain Women című filmje, Jim Jarmusch amerikai rendező Paterson című drámája és Gimme Danger című dokumentumfilmje, amelynek Iggy Pop énekes a főszereplője.

Műsorra tűzik továbbá Paul Verhoeven Elle című erotikus thrillerét és a kanadai rendező, Denis Villeneuve Arrival című sci-fijét is.

Október 28-án Luc Dardenne belga rendező személyesen lesz jelen La fille inconnue című drámájának bemutatóján.

A programban szerepel Lav Diaz Fülöp-szigeteki rendező The Woman Who Left című, mintegy négyórás mozija, amely a 73. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál fődíját nyerte meg. Látható továbbá Ken Loach Én, Daniel Blake című filmje is, amely az idei Arany Pálmát kapta.

Bemutatják Rebecca Zlotowski francia filmrendező Planetárium című filmjét Natalie Portman és Lily-Rose Depp, vagyis Johnny Depp és Vanessa Paradis lányának főszereplésével.

Aszgar Farhadi iráni rendező Az ügyfél című filmje is megtekinthető, amely a cannes-i filmfesztivál legjobb forgatókönyvének és férfi szereplőjének díját nyerte el, valamint vetítik Anthony Weiner New York-i demokrata képviselő botrányairól szóló Weiner című dokumentumfilmet is.

Az osztrák filmek közül a locarnói filmfesztiválon is bemutatott Mister Universo, a Kater című szerelmi dráma és a Homo Sapiens című dokumentumfilm szerepel a bécsi fesztivál programján.

A fesztivál zárónapján John Carpenter amerikai filmrendező They Live című sci-fi horrorfilmjét mutatják be, másnap pedig a bécsi Stadhalle stadionban koncertet adnak a rendező-zeneszerző filmzenéiből Carpenter részvételével.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com