Hírek

Viggo Mortensen szívszorítóan próbál jó apa lenni – Captain Fantastic előzetes

captain fantastic Hihetetlenül hangulatos, megható és megkapó, ugyanakkor kellemesen furcsa filmnek ígérkezik a Viggo Mortensen főszereplésével készült Captain Fantastic. A sokgyerekes családapa a világtól elzárva, a vadonban él családjával, míg felesége betegsége miatt egy nap be kell lépnie a való világba.

A film a Sundance Fesztiválon mutatkozott be, és júliusi premierje előtt még Cannes-ba is ellátogat. A sokkal inkább színészként ismert Matt Ross (Aviátor, Amerikai pszicho, Ál/Arc) mindössze negyedik rendezése a Captain Fantastic, összességében pedig csak a második nagyjátékfilmje. Ennek ellenére a filmet nagyon jól fogadták a kritikusok, az pedig elég beszédes, hogy a Sundance után Cannes is műsorára tűzi az alkotást.

A történet egy apa küzdelme a társadalmi elvárásokkal, aki az addig természetben nevelt gyermekeit először kell, hogy a civilizációba hozza, mert felesége súlyos beteg és kórházi kezelésre van szüksége. A rokonok és főleg a nagyszülők erőteljesen ellenzik a család életformáját, és mindent megtesznek – a jogi lépéseket is beleértve – hogy unokáik visszakerüljenek a való világba.

Viggo Mortensen nagyon jónak tűnik a kétségbeesett és egyben büszke apa szerepében, aki saját elveivel kell hogy megküzdjön azokért, akiket a legjobban szeret a világon. Az olykor abszurdba hajló jelenetek ne tévesszenek meg senkit! Valószínűleg egy kőkemény drámát kapunk a nyáron, amely bár sokszor szívet melengető, legalább annyiszor szívszaggató is lesz.

Az amerikai mozikba júliusban, míg az angol mozikba szeptemberben érkezik az alkotás, magyar forgalmazásáról egyelőre nem tudni, és félő is sajnos, hogy ez az alkotás most el fogja kerülni a hazai közönséget.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.