Hírek

Világhírű kriminológus szerint a Joker oktatófilmnek is kiváló

Érdekes ellenvélemény érkezett a Jokert veszélyesnek tituláló hangok mellé. Egy kriminológust ugyanis lenyűgözött Todd Phillips alkotása – derül ki a Vanity Fair cikkéből.

Adrian Raine 42 éven keresztül tanulmányozta a legveszélyesebb bűnözők elméjét, több esetben úttörő munkát is végzett. A brit kutató nem mondható Batman-rajongónak, így a Joker vetítése előtt sem volt különösebben izgatott – csupán akart egy kis időt tölteni unokaöccseivel, távol a munkától. Azonban, amit látott, nagy hatást gyakorolt rá.

Batman nem ment meg minket – Joker

Raine állítása szerint Todd Phillips és Scott Silver forgatókönyve meghökkentő hitelességgel ábrázolja, hogyan juthat el egy ember oda, hogy erőszakos tetteket kövessen el. A gyerekkori traumák, a kezeletlen mentális betegségek, a genetika és a társadalmi provokáció eszközeit mind remekül mutatja meg a film – és Joaquin Phoenix alakítása is tökéletesen reprodukálta a személyiségzavaros emberek gesztusait.

„Meglepően pontos ábrázolása volt annak a környezetnek és körülményrendszernek, amik egy gyilkost megteremthetnek.”

– nyilatkozta a kriminológus – „Be kell szereznem majd ezt a filmet, hogy klipeket készíthessek belőle illusztráció gyanánt. Kiváló oktatási eszköz válhat belőle a gyilkossá válás kapcsán. Ez ledöbbentett.”

Továbbá megjegyezte, hogy nagyon nehéz egy igaz történetben megtalálni azokat a faktorokat, amiket a Joker a fikción keresztül bemutat. Az ábrázolt depresszió és skizotip személyiségzavar (enyhe skizofrénia) hasonló, mint amiben a Sandy Hook-i, 26 emberrel végző merénylő is szenvedhetett. A skizotip zavarosak jellemzően bizarr elképzelésekkel, furcsa külsővel és viselkedéssel rendelkeznek, valamint csak a legközelebbi családtagjaikkal ápolnák bármiféle kapcsolatot.

Raine nyilatkozata különösen annak tükrében komoly kiállás, mivel a nyugati sajtó nagy része – de még egyes itthoni orgánumok is – veszélyesnek nyilvánították a filmet. És az sem mondható, hogy egy irányból érkezett volna a gyűlölet. A balliberális kurzus a fegyverviselés pártolása és a fehér férfiakkal való együttérzés miatt utasítja el; míg a konzervatív közeg a gazdagok elleni uszítás és az elmebetegek iránti tolerancia okán viszolyog a filmtől.

Ezek a hangos ellenérzések pedig veszélyeztethetik, hogy a Joker akár a Legjobb film Oscar-jelöléséig eljusson. Pedig ezzel a második fődíjra esélyes képregényfilm lehetne a Fekete Párduc után. Január elején kiderül.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés