Hírek

Világhírű kriminológus szerint a Joker oktatófilmnek is kiváló

Érdekes ellenvélemény érkezett a Jokert veszélyesnek tituláló hangok mellé. Egy kriminológust ugyanis lenyűgözött Todd Phillips alkotása – derül ki a Vanity Fair cikkéből.

Adrian Raine 42 éven keresztül tanulmányozta a legveszélyesebb bűnözők elméjét, több esetben úttörő munkát is végzett. A brit kutató nem mondható Batman-rajongónak, így a Joker vetítése előtt sem volt különösebben izgatott – csupán akart egy kis időt tölteni unokaöccseivel, távol a munkától. Azonban, amit látott, nagy hatást gyakorolt rá.

Batman nem ment meg minket – Joker

Raine állítása szerint Todd Phillips és Scott Silver forgatókönyve meghökkentő hitelességgel ábrázolja, hogyan juthat el egy ember oda, hogy erőszakos tetteket kövessen el. A gyerekkori traumák, a kezeletlen mentális betegségek, a genetika és a társadalmi provokáció eszközeit mind remekül mutatja meg a film – és Joaquin Phoenix alakítása is tökéletesen reprodukálta a személyiségzavaros emberek gesztusait.

„Meglepően pontos ábrázolása volt annak a környezetnek és körülményrendszernek, amik egy gyilkost megteremthetnek.”

– nyilatkozta a kriminológus – „Be kell szereznem majd ezt a filmet, hogy klipeket készíthessek belőle illusztráció gyanánt. Kiváló oktatási eszköz válhat belőle a gyilkossá válás kapcsán. Ez ledöbbentett.”

Továbbá megjegyezte, hogy nagyon nehéz egy igaz történetben megtalálni azokat a faktorokat, amiket a Joker a fikción keresztül bemutat. Az ábrázolt depresszió és skizotip személyiségzavar (enyhe skizofrénia) hasonló, mint amiben a Sandy Hook-i, 26 emberrel végző merénylő is szenvedhetett. A skizotip zavarosak jellemzően bizarr elképzelésekkel, furcsa külsővel és viselkedéssel rendelkeznek, valamint csak a legközelebbi családtagjaikkal ápolnák bármiféle kapcsolatot.

Raine nyilatkozata különösen annak tükrében komoly kiállás, mivel a nyugati sajtó nagy része – de még egyes itthoni orgánumok is – veszélyesnek nyilvánították a filmet. És az sem mondható, hogy egy irányból érkezett volna a gyűlölet. A balliberális kurzus a fegyverviselés pártolása és a fehér férfiakkal való együttérzés miatt utasítja el; míg a konzervatív közeg a gazdagok elleni uszítás és az elmebetegek iránti tolerancia okán viszolyog a filmtől.

Ezek a hangos ellenérzések pedig veszélyeztethetik, hogy a Joker akár a Legjobb film Oscar-jelöléséig eljusson. Pedig ezzel a második fődíjra esélyes képregényfilm lehetne a Fekete Párduc után. Január elején kiderül.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Moziban rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya