Hírek

Világhírű magyar zeneszerzőről készül mozifilm

Dokumentumfilm készül Kurtág Györgyről, a Berlinale Ezüst Medve díjával kitüntetett Nagy Dénes rendezésében.

A Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága 290 millió forint támogatást szavazott meg a Kurtág címmel készülő dokumentumfilm gyártására.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Az idén kilencvenhat éves Kurtág György napjaink legismertebb kortárs zeneszerzőinek, a világháború utáni avantgárd nemzedék kiváló képviselőinek egyike. 2015-ben költözött haza Franciaországból, azóta Budapesten él. Bár az időskorral járó fizikai korlátok egyre szűkebbre szabják mindennapjainak külső kereteit, belső szellemi élete továbbra is rendkívül gazdag – írja az NFI sajtóközleménye.

A film különleges feladatának gondolom, hogy Kurtág messziről nézve sokszor bonyolult zenéjét közel hozza és megszerettesse a nézővel. Célunk, hogy emberi nézőpontból mutassuk meg az idős és őszinte embert, aki meri vállalni törékeny mivoltát a kamera előtt – ez a mély őszinteség adja a film gerincét. Egy ember, aki a zenében él, akit átragyog a zene szeretete. A film ugyanakkor arra is vállalkozik, hogy a film nyelvén közelítse meg Kurtág műveit, egyfajta vizualitást teremtsen a művek köré” – nyilatkozta a forgatókönyvet is jegyző Nagy Dénes.

Kurtág életútja a gregoriántól a legfrissebb kortárs trendekig a művészi zene valamennyi korszakán és stílusirányzatán át vezet. A dokumentumfilm Magyarország mellett számos, a zeneszerző életének más fontos helyszínére is elviszi a nézőt, mint például Romániában Lugosra, ahol született és Herkulesfürdőre, ahol gyerekkora egy részét töltötte. A film a tervek szerint még Franciaországban, Svájcban, Hollandiában, Olaszországban és Izlandon is forog.

Kurtág mellett olyan zenei nagyságok szólalnak majd meg a filmben többek között, mint Víkingur Ólafsson, Thomas Adès, Eötvös Péter, Rados Ferenc, Pierre-Laurent Aimard, Salvatore Sciarrino, Barbara Hannigan, Benjamin Appl vagy Heinz Holliger, akik megismerése Kurtág világának megértésén túl látleletet ad a klasszikus zenekultúra mai helyzetéről – írja a közlemény.

A Kurtág film író-rendezője Nagy Dénes, Berlinale Ezüst Medve díjas rendező (Természetes fény), producere Ugrin Julianna, akit az Egy nő fogságban című filmért a legjobb dokumentumfilm díjára jelölt az Európai Filmakadémia. A film operatőre Dobos Tamás, zenei szakmai tanácsadója Fazekas Gergely zenetörténész.

A Kurtág a Budapest Music Centerrel együttműködésben készül, és a tervek szerint 2024-ben lesz látható.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés