Hírek

Vilmányi Benettel és Für Anikóval forog Mayer Bernadette első mozifilmje

szemem-fenye-vilmanyi-benett

Szemem fénye címmel készül egész estés játékfilm egy látását elvesztő anya történetéről a Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával.

„Édesanyám tinédzser koromban vakult meg, ketten együtt kellett szembenéznünk ennek minden következményével.” – nyilatkozta első mozifilmjének forgatása kapcsán Mayer Bernadette rendező, aki a saját élményein alapuló forgatókönyvet Nagy Zoltán író-rendezővel (Szép csendben) közösen írta.

A Szemem fénye történetében a művészetoktató Krisztina cukorbetegsége szövődményeként fokozatosan elveszíti látását, ami válságba sodorja nemcsak saját, de fia életét is.

Máté, aki újdonsült apaként gyermeke születése után szembesül Krisztina állapotával, erején felül próbál segíteni anyjának, élete lassan kettészakad egyre fojtogatóbban ragaszkodó anyja és saját családja présében, miközben Krisztina retteg attól, hogy egyedül marad a sötétben.

szemem-fenye-fur-aniko

„Kár szépíteni, a vakság az egyik legborzasztóbb dolog, ami történhet az emberrel. Úgy hiszem, akkor tudjuk átvészelni a tragédiát, ha észrevesszük, hogy ebben a lehetetlen helyzetben is ott rejtőzik az emberi szépség és a humor. Észrevenni ezeket a boldog pillanatokat pedig a legnagyobb kihívás ebben a helyzetben. Ezt a kettősséget fogalmazza meg a film, egy olyan drámát, amin időnként lehet azért nevetni is.” – vallja Mayer Bernadette rendező, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett először operatőrként, majd 2016-ban a filmrendező szakon.

A több évszakon átívelő történet főszerepében az Örkény Színház színésznője, a filmes és televíziós szerepeiből is jól ismert Für Anikó, illetve az utóbbi időben több filmes főszereppel is debütáló Vilmányi Benett (Larry, Látom, amit látsz) lesz látható. Az anya-fiú párost alakító kettős már évek óta dolgozik a rendezővel közösen a filmen. Mellettük a főbb szerepekben Waskovics Andrea, Hámori Ildikó, Znamenák István, valamint Hajdu Szabolcs láthatóak.

A Szemem fénye operatőre az SZFE-n végzett Csepeli Eszter, aki többek között A kivégzés című Cannes-ba is beválogatott rövidfilm operatőre volt, illetve idén Los Angeles-ben leforgatta az első amerikai nagyjátékfilmjét (Quarter), melynek főbb szerepeit Eric Roberts és Brooke Shields játssza. „Úgy érzem mintha egész életemben erre a filmre készültem volna: a stáb minden egyes tagja olyan, amire mindig is vágytam, Bernadettel való együttműködésünk pedig az, amiért operatőr lettem, mind szakmailag és emberileg.” – nyilatkozta Eszter, akinek a Szemem fénye már az ötödik mozifilmje lesz.

szemem-fenye-csepeli-eszter-mayer-bernadett

A film producerei a Védelem alatt című dokumentumfilmet is jegyző Petrovits Genovéva, valamint Sólyom Kristóf és Oskó-Szabó Csaba, koproducere pedig Gyurin Zsuzsi. A Szeme fénye a Filmintézet támogatásával, a Kino Alfa gyártásában, a Salamandra Film koprodukciójában készül, látványtervezője Mestyán Lili, jelmeztervezője Szalai Sára.

Fotók: Kárász Karolina / Kino Alfa

Sztepanov Márkó

Sztepanov Márkó a METU képalkotás szakán diplomázott 2023-ban, jelenleg televíziós műsorkészítő mesterképzést végez. Javíthatatlan mozifüggő, filmkészítéssel foglalkozik és filmrendezői ambíciókkal is rendelkezik. Mindenevő, de a horror és az akció műfajok a gyengéi és bármikor megvédi Michael Bay renoméját.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!