Hírek

Waititi rendezi az Incal filmváltozatát

Jodorowsky és Moebius klasszikus sci-fi képregénye, a The Incal filmadaptációt kap, és Taika Waititi rendezi.

Taika Waititi ismét képregényfilmbe fog, miután a Thor: Ragnarök révén a Marvel univerzumában már bizonyított: most a hetvenek évek klasszikus képregényének, a francia The Incalnak rendezheti meg a filmváltozatát – írja a The Hollywood Reporter.

The Incal a képregénytörténet egyik nagy alkotása, Alejandro Jodorowsky és Moebius közös műve. Főszereplője John DiFool, intergalaktikus magándetektív; a történet eposzi űropera, amely számos témával foglalkozik az űrutazás és a tudomány-technológia kérdéseitől a messianizmusig, a misztériumig és összeesküvésekig. Ez a képregény mutatta be a világnak Jodorowsky „Jodoverse” vagy „Metabárók” univerzumát, művészetileg pedig tovább építette azt a koncepciót, ami Jodorowsky el sosem készült Dűne filmjéhez született meg. A képregény hatását emlegetni szokták A szárnyas fejvadászAz ötödik elem és a Mátrix kapcsán is.

A forgatókönyvet szintén Waititi írja, korábbi munkatársával, Jemaine Clementtel és Peter Warrennel együtt.

Ami érdekes, hogy egyelőre sem stúdió, sem streaming platform nem adta nevét a projekthez, és a képregény kiadója, a Humanoids most először fog egyáltalán filmmel foglalkozni. Az érdeklődés azonban megvan: a Humanoid vezetői azt állítják, hogy több megkeresést is kaptak már Hollywood részéről, csak épp meg szeretnék várni a döntéssel azt, hogy Waititi – akit ők akarnak látni a projekt élén – befejezze a forgatókönyvet (ez az év végére várható).

Az érdeklődés hihetőnek is tűnik. Az Incal ugyanis nem csak a látványos, hatalmas tétekkel és méretekkel dolgozó hollywoodi képregényfilmek mai sorozatába illeszkedik kiválóan, hanem a Metabárók univerzum révén alaposan, akár évtizedes távlatban is kiaknázható franchise-t is ígér. Ami azonban nem feltétlenül jelenti a Marvel-féle középszerűsödést: Waititinek kiváló érzéke van a bizarr és a mély iránt, ezt jónéhány filmjében bizonyította.

Ami pedig szintén reményre ad okot: mielőtt belevágott a munkába, Waititi személyesen Jodorowsky jóváhagyását is megkapta. Egy érzelmes Zoom találkozó során  ugyanis kiderült, hogy a rendező és a 92 éves szerző nagyon is hasonlóan gondolkodnak számos kérdésben az Incal kapcsán.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com