Hírek

Walesa-film Vajdától Velencében

Robert Wieckiewicz a Walesa című filmben

Robert Wieckiewicz a Walesa című filmbenVelencében mutatják be Andrzej Wajda Walesa: Man of Hope (Walesa: a remény embere) című filmjét, amely így trilógiává teszi a Márványemberrel (1976) és a Vasemberrel (1981) kezdődő sort – írja a filmeuropa.org portál.

Idén hetvenedik alkalommal rendezik meg a Velencei Filmfesztivált a mi véletlen egybeesés a 70 éves Lech Walęsával. Talán nem is véletlen, hogy így mutatják be a lengyel rendező, Andrzej Wajda legújabb filmjét.

Ahogy azt kiemelte: Velence hozott már neki sikert és elismerést. „Fontos részét képezi az életemnek. 1998-ban itt nyertem életműdíjat, ugyanitt kapta meg Katyn című filmem a Nastro d’Argento Europeo díjat 2009-ben. De itt indult el, és lett világszerte ismert 1959-ben a Hamu és gyémánt, persze nem a fesztivál részeként, mert a kommunista rezsim nem engedte semmilyen fesztiválra.”

Lech Walęsa (Robert Więckiewicz ) a Solidarność mozgalom legendás vezetője és az első demokratikusan megválasztott elnök nem az a monumentális figura, mint akit Wajda filmjeiben el tudunk képzelni. Sokkal inkább egy bensőséges történet középpontjába helyezi, mint férjet, apát, egyszerű gyári munkást mutat be, aki szerény lakásban él a külvárosban, aki azonban ikonikus vezér és karizmatikus figura lesz azért, hogy egységbe hozza a lengyel tömegeket. Vajda saját jeleneteit archív felvételekkel vegyíti, ami egyszerre teszi történetivé és a maivá a filmet.

walesa man of hope trailer venezia from AksonStudio on Vimeo.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com