Hírek

Két fiatal lakota srác történetét láthatjuk a Cinema Niche forgalmazásában

A Cinema Niche vetítéssorozat ezúttal két elsőfilmes rendezőnő, Riley Keough és Gina Gammell cannes-i Arany Kamera díjas közös munkáját mutatja be nagyvásznon.

A War Pony című film párhuzamosan két fiú történetét meséli el. Túlélési stratégiáik hasonlóak ugyan, egy ponton mégis ellentétes irányt vesz életük: Matho még gyerek, de kénytelen elmenekülni agresszív apja elől, és dealerként próbál a saját lábára állni, míg a néhány évvel idősebb Bill már a családját próbálja eltartani, és egy gazdag fehér férfi szolgálatába áll. Az anyagi stabilitásért cserébe csak annyit kell tennie, hogy rozoga kocsijával fuvarozza neki a lányokat a rezervátumból. Riley Keough és Gina Gammell filmje nem nyomorpornó és nem hőstörténet a szegénységből való kitörésről. Alkudozás, bizniszelés, hétköznapok a rezervátumban, ahol mindennek meg kell kérni az árát, de semmi sem elég jó üzlet.

A hitelesség, a közeg autentikus bemutatása vált a legfontosabbá a rendezők, Keough és Gammell számára, ezért a filmet szinte teljes egészében a Pine Ridge Rezervátumban forgatták.

Olyan színészekkel dolgoztak, akik a közösség tagjai, így jól ismerik a helyet és annak szabályait. Matho szerepében Ladainian Crazy Thunder különleges vonásaiban egyszerre rajzolódik ki a magányos gyerek szomorúsága és a dörzsölt dealer vagánysága, a Billt alakító Jojo Bapteise Whiting már a húszas évei elején járó apaként is infantilisnek, sokkal naivabbnak tűnik. Pine Ridge fiataljainak kallódásában Andrea Arnold karakterközpontúsága, lendülete köszön vissza, miközben az Oscar-díjas Chloé Zhaohoz hasonlóan a War Pony is a tájakat teszi főszereplővé.

A film két rendezője, Riley Keough és Gina Gammell évek óta dolgoznak szoros együttműködésben videóklipeken és szövegeken, olyan barátok, akik befejezik egymás gondolatait. 2022-ben pedig megjelent első, közösen rendezett nagyjátékfilmjük, a War Pony. A film bemutatójára a Cannes-i Filmfesztiválon került sor, ahol meg is nyerte a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera díjat. Ez Riley Keough számára nem csak szakmailag, de személyesen is különleges pillanat volt, hiszen az anyai nagyapjáról, Elvis Presleyről készült Baz Luhrmann filmet is ott mutatták be. Riley Keugh az egyik főszerepet alakította az American Honey című Andrea Arnold filmben, amikor a forgatás egyik szünetében megismerkedett két lakota indián statisztával, Franklin Sioux Bobbal és Bill Reddyvel. Beszélgetni kezdtek, a fiúk meséltek arról, hogy milyen volt a Pine Ridge Rezervátumban felnőni, és lassan megfogalmazódott egy közös film ötlete, amelybe már Keough Los Angeles-i lakótársát, Gina Gammellt is bevonták.

A filmet az amerikai mozipremiert megelőzően, mindössze két alkalommal lehet megtekinteni: január 13. pénteken 20:00 órakor a Toldi Moziban és február 5. hétfőn 20:00 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Keleti Léda

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com