Hírek

Warner Brothers: A Joker nem dicsőíti az erőszakot

Joker: Joaquin Phoenix

Az Aurora mozi áldozatainak családtagjai levélben fordultak a Warner Bros.-höz a Joker premierje előtt, amire most a stúdió válaszolt.

Már hét éve annak, hogy A sötét lovag – Felemelkedés vetítésén James Holmes gépkarabélyával lemészárolta a nézőtéren ülőket. Az Aurora filmszínházban az elkövető narancssárgára festette haját, amivel Jokerre akart hasonlítani. Az akkor 24 éves Holmest azóta az esküdtszék bűnösnek találta, amiért 12 embert megölt és további 70-et megsebesített a Colorado állambeli moziban.

Most az áldozatok családtagjai nyílt levélben fordultak a Warner Bros. felé a közelgő Joker film bemutatása kapcsán, hogy a cég használja ki széles médialehetőségeit és csatlakozzon a fegyvertartás szigorításáért folytatott harchoz, írja a Variety.

„A szövetségi kormánynak nem sikerült szigorítani a fegyvertartási szabályozást Amerikában, de a hatalmas cégeknek, mint a Warner Brothers megvan a felelősségük, hogy cselekedjenek” írják levelükben. A családtagok nem kérik a céget, hogy ne mutassa be a filmet, hiszen tiszteletben tartják a szólásszabadság jogát, csak lobbierejük kihasználására és politikai cselekvésre szólítják fel a Warnert. A levélben a Pókember képregényekből és filmekből ismertté vált mondatot is használják az áldozatok, miszerint „a nagy hatalom nagy felelősséggel jár”.

A cégóriás válasza a következő:

„Sem a kitalált szereplő, Joker, sem a film nem támogatja a valós erőszakot semmilyen formában.

A stúdiónak és a filmkészítőknek sincs szándékában hőssé tenni a szereplőt.”

A Warner közleményben visszautasította a politikai szerepvállalást, viszont elismeri, hogy a fegyvertartás egy sarkalatos probléma az amerikai társadalomban, és a legmélyebb együttérzésüket fejezik ki az áldozatok családjai felé. „A cégünk régóta támogatja az erőszakos cselekmények áldozatait, köztük az Auroráét.” A 2012-es mészárlás után a Warner Bros. 2 millió dollár értékben támogatta az áldozatok családjait, illetve a túlélőket.

A stúdió álláspontját osztja a film rendezője is. Todd Phillips egy interjúban elmondta, hogy a Joker sokkal inkább szól a szeretethiányról és a gyermekkori traumákról, és szerinte „a nézők képesek lesznek kezelni az üzenetet”.

Arról egyelőre nincs hivatalos információ, hogy az Amerikai Egyesült Államokban október 3-án debütáló Joker vetítései alatt megerősödött biztonsági szolgálatra kell-e számítani.

Nagy Tibor

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya