Hírek

Beperelhetik a Warnert, ha tényleg rögtön az HBO Maxra viszik a Dűnét

A Dűne és a Godzilla vs. Kong alkotói nem örülnek neki, hogy a mozikat megkerülve a Warner rögtön internetre teszi a filmjeiket. Azt mondják, nem ebben állapodtak meg.

A Legendary azt sérelmezi, hogy bár a két szóban forgó filmet jelentős részben ő finanszírozta, mégsem volt sok beleszólása abba, hogy a két produkciót milyen formában mutatják be. A vállalat szerint a Warner Bros. nem volt egyenes a szándékait illetően – írja a Variety.

Az ügyet jól ismerő források szerint a Legendary vezetői első körben békés úton próbálják rendezni a kialakult helyzetet a filmstúdióval, az egyik lehetséges megoldás, hogy a Warner Bros. megvásárolja a filmeket a Legendary-től.

https://www.filmtekercs.hu/magazin/utanuk-a-vizozon-a-warner-atombombajanak-5-legfontosabb-kovetkezmenye

Amennyiben azonban nem sikerül megállapodniuk, akkor a produkciós cég megteszi a szükséges jogi lépéseket. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a Legendary mire hivatkozva támadná meg a filmstúdió döntését, de valószínűleg a szerződésszegés bizonyos formája szerepelne az indoklásban.

Források szerint a Dűne rendezője, Denis Villeneuve a Legendary Entertainmenthez hasonlóan rendkívül csalódott az HBO Max premier miatt és jobban örülne filmje hagyományos mozis bemutatójának.

Nem Villeneuve az egyetlen panaszkodó rendező

Christopher Nolan, aki számos kasszasikerrel látta már el a stúdiót, az ET Online portálnak nyilatkozva elmondta, hogy az ügy azért váltott ki ekkora felháborodást, mert a stúdió senkivel sem konzultált a döntésről.

„Nem bánunk így a filmkészítőkkel, a színészekkel, mindazokkal, akik rengeteget tettek ezeknek a projekteknek a megvalósulásáért. Ezek az emberek megérdemlik, hogy kikérjék a véleményüket és tájékoztassák őket arról, hogy mi lesz a sorsa a munkájuknak”

– húzta alá a hétfőn közölt interjúban a rendező, akinek Tenet című sci-fije volt az első nagy hollywoodi produkció, amelyet világszerte bemutattak a világjárvány kitörése óta.

A Deadline szerint az amerikai Független Moziszövetség (Independent Cinema Alliance, ICA) hétfőn kiadott közleményében ugyancsak csalódottságát fejezte ki a Warner Bros. bejelentésével kapcsolatban.

Hollywood járvány

Mint írták, a világjárvány idején „örömmel fogadják a hibrid forgalmazási modelleket” mindaddig, amíg azok tisztességes keretek között mozognak, és nem „a filmforgalmazási gyakorlatok hosszú távú, hivatalos megváltoztatását vetítik előre”.

A Warner Bros. december 3-án jelentette be, hogy minden 2021-re tervezett filmjét – összesen 17-et – egyidejűleg mutatja be az amerikai mozikban és az HBO Maxon. Az HBO Max a Warner Bros. anyavállalatának, az AT&T médiavállalatnak a streamingszolgáltatása.

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, felelős szerkesztő. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés