Hírek

A Warner visszatér az exkluzív mozivetítési időszakhoz

Megegyezett a Warner és az AMC mozihálózat: megmarad az exkluzív mozivetítés időszaka.

A járvány egyik beláthatatlan következményekkel fenyegető jelensége – egy a sok közül – az lett, hogy a mozik kényszerű bezárása a streaming platformokra kényszerített számos nagy alkotást. Korábban csaknem elképzelhetetlen lett volna, hogy (például) a Warner egyszerre mutasson be filmet a mozikban és tegye azonnal elérhetővé letöltésre is: szokás szerint az új mozifilmek ugyanis kizárólag a nagyvásznon nyitottak, és csak jóval később jelentek meg otthoni fogyasztásra.

A mozik érdeke természetesen az, hogy ez a rendszer megmaradjon. Amellett is lehet érvelni, hogy ez a mozirajongók érdeke is (és sokan meg is teszik): a mozikat ugyanis egyébként is fenyegeti az eljelentéktelenedés veszélye, a túl kényelmes otthoni filmnézés csábítása. Ám a status quo-t alaposan megrengette a járvány.

Ezért a Warner és az AMC megegyezésének nagy jelentősége van. A Warner Bros. stúdió és az AMC amerikai mozihálózat ugyanis megegyezést ért el – írja a Variety –:

a Warner 2022-es premierjei mind 45 napos mozivászon-exkluzivitást élvezhetnek majd.

Az időszak rövidebb, mint az eddig megszokott, de a valódi jelentősége abban áll, hogy eloszlatja a status quo teljes felrúgása miatti aggodalmakat. Viszont a nagy 2021-es címek továbbra is egyszerre jelennek majd meg a vásznon és online is: ilyen lesz a Dűne és a Mátrix 4 is.

A Warnerről tudni lehetett, hogy már április óta keres hasonló megegyezést a Cineworlddel, a Regal Cinemas hálózat tulajdonosával.

Az AMC mozihálózat egyébként most erősebb pozícióban van, mint az elmúlt időszakban bármikor, és a jelek szerint az előremenekülésben látja a kiutat. Felvásárolt néhány nehéz helyzetbe került riválist, tíz vagy még több új mozit nyit nemsokára (ezek közül néhány szintén korábbi riválisok helyszíne), videojáték-esteket is tervez a mozikba engedni, és az ApplePay bevezetése mellett ez év végétől bitcoint is elfogad a jegyekért. A hálózat a járvány során világszerte minden moziját bezárta és alkalmazottak ezreit függesztette fel vagy bocsátotta el; többször is a csőd szélén járt, de az adósságai átütemezése megmentette – és mivel a részvényei népszerű mémmé váltak egy bizarr internetes közösségi roham során, az árfolyama most magasabban jár, mint valaha.

Minden nagy stúdióval aktív párbeszédet folytatunk a témában” – nyilatkozta Adam Aron vezérigazgató. – „Jelentős támogatottságot érzékelünk azt az álláspontot illetően, hogy egy exkluzív mozivászon-periódus segíti a sikeres filmfranchise-építést.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com