Hírek

Megszólalt Warren Beatty az emlékezetes Oscar baki után

A BBC The Graham Norton Show vendége volt Warren Beatty, aki sok nagyszerű szerepe mellett manapság arról ismert, hogy ő volt az, aki Faye Dunaway-jel együtt rosszul jelentette be az idei Oscar-díj átadó gála legjobb film díját. Noha bevallotta a káoszt, tagadja, hogy áthárította volna a felelősséget társára.

Az év, ha nem az egész évtized televíziós pillanatának nevezte Graham Norton, a BBC showmanje azt a pillanatot, amikor Faye Dunaway tévedésből a Kaliforniai álom című filmet hirdette ki az idei Oscar-gála legjobb filmjének, holott az Amerikai Filmakadémia a Holdfényt hozta ki győztesnek. Warren Beatty rákontrázott, szerinte az évszázadé, bar 2017-ben ezt még talán korai kijelenteni.

„Amikor kiderült a baki, először azt hittem, elrontották a nyomtatást. Aztán később derült ki számomra is, hogy egyszerűen csak a helyszínen történt mulasztás. (A két színész véletlenül Emma Stone díjának fel nem bontott, második borítékját kapta meg – a szerk.)” A műsorvezető azt is feltételezte, hogy Beatty azért adta át a borítékot Dunaway-nek, hogy ezzel is áthárítsa felelősséget, de ő ezt tagadta: „Nem, szó sincs erről – nyilatkozta a műsorban. – Az én feladatom annyi volt, hogy amikor kisétálunk, átvegyem a borítékot, mondjak pár szót a színpadon, és adjam át Faye-nek. Az ő feladata volt a kezdetektől kibontani és felolvasni a rajta lévő filmcímet.”

Az eset óta a felelősséget magára vállalta a PricewaterhouseCoopers, ez az a cég, ami hosszú évek óta garantálja az egész ügy rendjét. Legutóbb a botrányról az Akadémia elnöke, Cheryl Boone Isaacs beszélt az SXSW Fesztiválon: ők továbbra is együtt dolgoznak a céggel, a hibázó munkatárs, Brian Cullinan helyett azonban ezt a feladatot a jövőben más fogja ellátni.

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, felelős szerkesztő. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés