Hírek

Werner Herzog a csillagokat is lehozza: hullócsillagokról szól a Fireball, amit felkarolt az Apple

Werner-Herzog-Into-the-Inferno-Fireball
Werner Herzog az Into the Infernoban

Werner Herzog újra a természet és az emberiség összefonódására kíváncsi. A legendás rendező a Fireball című filmjében a meteorokat és üstökösöket állítja kamera elé.

Werner Herzog újra Clive Oppenheimer vulkanológussal forgatott. Közösen rendezték a Fireball című dokumentumfilmet, amit most felkarolt az Apple TV+. A film az intergalaktikus utazókat, vagyis az üstökösöket, meteorokat és persze azok Földre érkezését járja körül.

A témaválasztás a legendás rendezőtől furcsának tűnhet olyan megkerülhetetlen darabok után, mint a német új film ékessége, az Aguirre, isten haragja, vagy a semmihez sem fogható dokumentumfilm, A grizzlyember. A Fireballról azt hihetnénk, hogy egy, a rendezőtől messzebb álló természetfilmes alappal rendelkezik. A The Hollywood Reporter beszámolója szerint azonban

a Fireball központi kérdése az, hogy a meteorok és üstökösök hogyan befolyásolták az emberi képzeletet és miként irányították a figyelmet idegen világokra és esetleges civilizációkra.

Herzog és Oppenheimer már dolgoztak együtt korábban több dokumentumfilmen is. A 2007-es Találkozások a világ végén egészen Oscar-jelölésig vitte a kategóriájában. Herzogot ebben a filmben az Antarktisz karaktere, de még inkább az ottani élet milyensége érdekelte. A 2016-os Into the Inferno című Netflix dokumentumfilmben Herzog és Oppenheimer a világ aktív vulkánjait kutatták kiemelkedő jelenléttel. Herzogot a forró láva mellett itt is a kulturális és társadalmi kontextus is érdekelte, így a Fireball akár egy következő kedvence is lehet a nihilista rendező rajongóinak.

Az Apple egyre nagyobb hangsúlyt fektet a dokumentumfilmekre. A streamer kritika által és a díjak terén is elismert dokumentumfilmje, a The Elephant Queen, amit Chiwetel Ejiofor narrált. Spike Jonze Beastie Boys Story dokumentumfilmje pedig áprilisban debütált az Apple TV+-on.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com