Hírek

A szuperhősöket is elismerték? – Az írók és a látványtervezők díja

A WGA-díjátadón az Írók Céhének tagjai választják ki az év termésének legjobbjait, míg az ADG a művészeti vezetők munkáját ismeri el. Születtek meglepetések.

Elérkeztünk az idei díjszezon utolsó hetéhez, ahol már egyre inkább körvonalazható, február 9-én ki viszi haza az aranyszobrokat a megfelelő kategóriákban. Lezajlott a WGA és az ADG átadója is, ám hogy a díjak jó helyre mentek-e, azt döntse el az olvasó.

Az Írók Céhe az eredeti forgatókönyv kategóriájában az Élősködőket találta kiemelkedőnek. Bong Joon-ho és Han Jin Won szkriptje így egy újabb lépést tett annak érdekében, hogy győzedelmeskedjen az Oscar-versenyben is. Az adaptált forgatókönyvért pedig meglepő módon Taika Waititit találták érdemesnek, aki a Jojo Nyuszi című szívfacsaró náci szatírával alkotott idén emlékezeteset.

A további díjazottak listáját többnyire az HBO dominálta.

Teli kézzel tért haza az Utódlás, a Barry, a Watchmen, a Csernobil, valamint John Oliver heti műsorának íróbrigádja is. A jelöltek teljes listája megtekinthető a Variety oldalán.

Volt egyszer egy… Hollywood

A látványtervezésért kijáró ADG-díjakat szintén elkülönített kategóriákban osztják. A filmek terén négy különböző elismerést adtak át. A Period Film kategóriát leginkább a történelmi vagy kosztümös alkotások közt ítélik meg: ebben az esetben több jelölt cselekménye a 21. század második felében játszódik. Az időszakot legjobban átadó díszletek díja a Volt egyszer egy… Hollywoodnál landolt. A fantasy kategóriában a Bosszúállók: Végjáték győzött.

A Marvel filmje sajnos bebukta Oscar-kampányát, hiába az érzékenyítő kampányposzterek,

melyek egy komoly filmdrámaként igyekeztek pozicionálni a 3 milliárdos bevételt megközelítő szuperhősmozit. A kortárs filmek közül az Élősködőket emelték ki, míg az animációs csoportban a Toy Story 4. bizonyult a legjobbnak.

Televíziós téren a The Marvelous Mrs. Maisel, a Csernobil, Az Esernyő Akadémia, az Agymenők, valamint a Russian Doll jött ki nyertesen. A díjazottak listáját a Goldderby oldalán találjátok.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Moziban rovat szerkesztője. Kedvencei az életszagú, morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya