Hírek

A szuperhősöket is elismerték? – Az írók és a látványtervezők díja

A WGA-díjátadón az Írók Céhének tagjai választják ki az év termésének legjobbjait, míg az ADG a művészeti vezetők munkáját ismeri el. Születtek meglepetések.

Elérkeztünk az idei díjszezon utolsó hetéhez, ahol már egyre inkább körvonalazható, február 9-én ki viszi haza az aranyszobrokat a megfelelő kategóriákban. Lezajlott a WGA és az ADG átadója is, ám hogy a díjak jó helyre mentek-e, azt döntse el az olvasó.

Az Írók Céhe az eredeti forgatókönyv kategóriájában az Élősködőket találta kiemelkedőnek. Bong Joon-ho és Han Jin Won szkriptje így egy újabb lépést tett annak érdekében, hogy győzedelmeskedjen az Oscar-versenyben is. Az adaptált forgatókönyvért pedig meglepő módon Taika Waititit találták érdemesnek, aki a Jojo Nyuszi című szívfacsaró náci szatírával alkotott idén emlékezeteset.

A további díjazottak listáját többnyire az HBO dominálta.

Teli kézzel tért haza az Utódlás, a Barry, a Watchmen, a Csernobil, valamint John Oliver heti műsorának íróbrigádja is. A jelöltek teljes listája megtekinthető a Variety oldalán.

Volt egyszer egy… Hollywood

A látványtervezésért kijáró ADG-díjakat szintén elkülönített kategóriákban osztják. A filmek terén négy különböző elismerést adtak át. A Period Film kategóriát leginkább a történelmi vagy kosztümös alkotások közt ítélik meg: ebben az esetben több jelölt cselekménye a 21. század második felében játszódik. Az időszakot legjobban átadó díszletek díja a Volt egyszer egy… Hollywoodnál landolt. A fantasy kategóriában a Bosszúállók: Végjáték győzött.

A Marvel filmje sajnos bebukta Oscar-kampányát, hiába az érzékenyítő kampányposzterek,

melyek egy komoly filmdrámaként igyekeztek pozicionálni a 3 milliárdos bevételt megközelítő szuperhősmozit. A kortárs filmek közül az Élősködőket emelték ki, míg az animációs csoportban a Toy Story 4. bizonyult a legjobbnak.

Televíziós téren a The Marvelous Mrs. Maisel, a Csernobil, Az Esernyő Akadémia, az Agymenők, valamint a Russian Doll jött ki nyertesen. A díjazottak listáját a Goldderby oldalán találjátok.

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel 2017-ben csatlakozott a Filmtekercs szerkesztőségéhez, 2018 és 2022 között szerkesztőként segítette a lap mindennapi működését. Bár celluloid-mindenevő, kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok, az igényes blockbusterek, emellett szenvedélyes katasztrófaturista is, így nincs olyan egy-kétpontos film, amely ne keltené fel az érdeklődését.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com