Hírek

Whiskygőzös skót drámát rendez Brian Cox

Az Utódlás ikonikus cégvezetőjeként elhíresült Brian Cox filmje otthonába, a skót felföldre repít. A film még el sem készült, de a whisky lepárlóüzemben játszodó cselekményre  már „a család, a megbocsátás és a whisky kötő alkímiájának történeteként” hivatkoznak.

A Glenrothan munkacímű alkotást – amelyben az Emmy- és Golden Globe-díjas színész is szerepel majd – a Lionsgate és a londoni székhelyű Nevision gondozásában készül el. A filmet „szerelmes levélként” írják Cox szülőföldjének, Skóciának, és egy virágzó whiskylepárló gyár által meghatározott kisvárosban játszódik a felvidéken.

A skót színész és író, David Ashton Jeff Murphy forgatókönyvíróval karöltve írta a film forgatókönyvét, melynek középpontjában két elidegenedett testvér találkozása áll. Utoljára anyjuk temetésének napján beszéltek, amikor az apjukkal folytatott erőszakos eszmecserét követően a fiatalabbik fiú elhagyta felvidéki otthonát, és  Amerikába emigrált. Negyven évvel később a testvérek újra egyesülnek, ismét skót földön és a faluban, ahol a családi vállalkozásnak ad otthont: a Glenrothan Distillery-ben – tudósít a Hollywood Reporter.

Az angol Lionsgate cég fejlesztési és beszerzési vezetője, Emma Berkofsky a Nevision kreatív igazgatójával, a forgatókönyvíró Neil Zeigerrel fejleszti a filmet, aki producerként is részt vesz a munkában. „Glenrothant Brianre gondolva tervezték” – mondta Zeiger. „Kétségtelenül generációja egyik legerősebb színésze. Azonban miután dolgoztam vele a kamera előtt láttam meg, hogy széleskörű tudása és látásmódja még tovább emelné a filmet, ha ő is rendezné azt.”

Brian Cox az Utódlásban

„Glenrothan tisztelgésem azoknak az elemeknek, amelyek Skóciát olyan rendkívüli országgá teszik, ahol a föld vibrálása és fensége a szenvedélyen és a vágyon keresztül jut kifejezésre, amelyet a skótok mélyen gyökerező humora és az abszurd felfogása egyensúlyoz ki.” – mondta a színész-rendező Cox. „Olyan filmet szeretnék készíteni, amelyben minden elemet egyesítek, hogy megmutassam a szülőföld iránti mély szeretetemet.”

Incze Kata

Incze Kata 2018-ban végzett a kolozsvári Sapientia filmkészítés szakán, mester tanulmányait is ott folytatta. Jelenleg diplomafilmjét készíti, rendezőasszisztensként dolgozik és rendszeresen publikál a Filmtetten is. Szereti a hollywoodi reneszánszt, az amerikai független filmeket és mindent, amiben sokat beszélnek és mégis izgalmas.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com