Hírek

William Gibson sorozat készül!

Végre-valahára elkészül egy William Gibson mű adaptációja: A periféria kaphat sorozatot az Amazonnál.

A világ már régóta adós önmagának egy William Gibson regény mozis vagy tévés adaptációjával: a sci-fi úttörő szerzője olyan regényeket írt, amelyek műfaji fontosságuk mellett igencsak képernyőre is kívánkoznak, csakhogy egyetlen stúdiónak sem volt még bátorsága ekkora fába vágni a fejszéjét (mert Gibson művei finoman szólva sem egyszerűsíthetők le egykönnyen hagyományos hollywoodi narratívára).

A legörömtelibb hír kétségkívül egy Neurománc adaptáció lenne, de ha már arra hiába várunk, itt a következő legjobb lehetséges hír: Az Amazon sorozatot készít Gibson 2014-es könyvéből, A perifériából – írja a The Verge.

A sorozatot Jonathan Nolan és Lisa Joy, a Westworld alkotói készítik, Scott B. Smith regényíró közreműködésével. A Verge szerint még az is lehet, hogy az Amazon átugorja a szokásos pilotvetítést és egyenesen megrendel egy teljes sorozatot. Azonban a projekt még igen korai szakaszban jár, így bizonyosság szinte semmiben sincs.

A periféria egy komplikált időutazás-történet, középpontjában egy Flynne Fisher nevű nővel, aki videojáték-tesztelés közben rábukkan egy két világot összekötő kapocsra: az egyik a közeljövő sivár, gazdaságilag tönkremenőben lévő amerikai kisvárosa, a másik egy távolabbi jövő posztapokaliptikus Londonja.

Állandó hálát érzek, hogy nem egy olyasféle fizikai időutazásos sztorit kell írnom, mint amilyeneken felnőttem” – mondta Gibson még 2014-ben a lapnak. „Ahogy a mi fizikai világunk feloldódik a digitálisban, úgy válik ez a dolog sokkal érdekesebbé.

A periféria sorozat illeszkedik az Amazon törekvéseibe: a cég mint stúdió régóta próbálja megtalálni azt a tervet, ami a következő Trónok harca lehetne a szórakoztatóiparban. Legfontosabb projektjük A Gyűrűk Ura sorozat jelenleg, de folyamatban van például egy űropera is Iain M. Banks Emlékezz Phlebasra című könyve, a Kultúra-sorozat nyitó kötete alapján.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés