Hírek

William Gibson sorozat készül!

Végre-valahára elkészül egy William Gibson mű adaptációja: A periféria kaphat sorozatot az Amazonnál.

A világ már régóta adós önmagának egy William Gibson regény mozis vagy tévés adaptációjával: a sci-fi úttörő szerzője olyan regényeket írt, amelyek műfaji fontosságuk mellett igencsak képernyőre is kívánkoznak, csakhogy egyetlen stúdiónak sem volt még bátorsága ekkora fába vágni a fejszéjét (mert Gibson művei finoman szólva sem egyszerűsíthetők le egykönnyen hagyományos hollywoodi narratívára).

A legörömtelibb hír kétségkívül egy Neurománc adaptáció lenne, de ha már arra hiába várunk, itt a következő legjobb lehetséges hír: Az Amazon sorozatot készít Gibson 2014-es könyvéből, A perifériából – írja a The Verge.

A sorozatot Jonathan Nolan és Lisa Joy, a Westworld alkotói készítik, Scott B. Smith regényíró közreműködésével. A Verge szerint még az is lehet, hogy az Amazon átugorja a szokásos pilotvetítést és egyenesen megrendel egy teljes sorozatot. Azonban a projekt még igen korai szakaszban jár, így bizonyosság szinte semmiben sincs.

A periféria egy komplikált időutazás-történet, középpontjában egy Flynne Fisher nevű nővel, aki videojáték-tesztelés közben rábukkan egy két világot összekötő kapocsra: az egyik a közeljövő sivár, gazdaságilag tönkremenőben lévő amerikai kisvárosa, a másik egy távolabbi jövő posztapokaliptikus Londonja.

Állandó hálát érzek, hogy nem egy olyasféle fizikai időutazásos sztorit kell írnom, mint amilyeneken felnőttem” – mondta Gibson még 2014-ben a lapnak. „Ahogy a mi fizikai világunk feloldódik a digitálisban, úgy válik ez a dolog sokkal érdekesebbé.

A periféria sorozat illeszkedik az Amazon törekvéseibe: a cég mint stúdió régóta próbálja megtalálni azt a tervet, ami a következő Trónok harca lehetne a szórakoztatóiparban. Legfontosabb projektjük A Gyűrűk Ura sorozat jelenleg, de folyamatban van például egy űropera is Iain M. Banks Emlékezz Phlebasra című könyve, a Kultúra-sorozat nyitó kötete alapján.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya