Hírek

Woody Allen filmje nyitja a Deauville-i Filmfesztivált

Woody Allen már 2017-ben elkészült az A Rainy Day in New Yorkkal, azonban a körülötte újra fellángoló zaklatási botrány elgáncsolta a film bemutatásának lehetőségét. Sokáig úgy tűnt, csupán néhány európai és ázsiai ország mozijaiban mutatják csak be. Mint kiderült, ennél azért rangosabb bemutatója is lesz: a Deauville-i Fesztivál nyitófilmjének választotta.

Öt évvel ezelőtt Woody Allen botrányba keveredett, amikor azzal vádolták meg, hogy molesztálta nevelt lányát. Az ügy a #metoo-mozgalom miatt újra terítékre került, az áldozat Dylan Farrow (Mia Farrow lánya) feljelentést is tett, de a nyomozás során nem találtak semmi terhelőt a rendező ellen, így vádemelés nem történt. Allen végig tagadta a vádakat.

A botrány azonban nem múlt el nyom nélkül: az Amazon, amely négy filmre szerződött a rendezővel, szerződést bontott vele. Allen pert indított a vállalat ellen, miközben a már elkészült, de parkolópályára tett A Rainy Day in New York stábjának több tagja (köztük a főszereplő Timothée Chalamet) elhatárolódott a filmtől. A film amerikai mozis bemutatásának lehetősége elillant, azonban néhány európai és ázsiai terjesztő megvette a vetítési jogát.

Sokáig tehát úgy nézett ki, hogy Woody Allen filmjével csak „eldugott helyeken” találkozhat majd a közönség. Most azonban a Variety osztotta meg az értesülést, hogy a Franciaországban megrendezett Deauville-i Filmfesztivál nyitódarabja épp az A Rainy Day in New York lesz. Így ez Allen nyolcadik olyan alkotása, amelyet bemutatnak Deauville-ben.

A Deauville-i Filmfesztivált 1975 óta rendezik meg és kifejezetten az amerikai filmeknek szentelték a megálmodói. Ugyan nem versenyfesztiválként indult, 1995-ben elkezdték díjazni a nagyjátékfilmeket. Az elmúlt években olyan alkotások nyerték meg a nagydíját, mint a Whiplash, A rodeós vagy a Thunder Road.

A fesztivál képviseletében Bruno Barde a Varietynek arról beszélt, hogy egy olyan mesteri alkotónak, mint Allen igenis van helye a fesztiválon: „Mindig kiálltam Woody Allen filmjei mellett. Feministának vallom magamat és megértem a #metoo-mozgalmat, de Allent két államban is tisztázták, én pedig bízok az amerikai igazságszolgáltatásban.

A Deauville-i Filmfesztivált szeptember 6. és 15. között tartják.

Az esemény záródarabja a Penélope Cruz és Édgar Ramírez főszereplésével készült Wasp Network lesz. A velencei versenyfelhozatalban is szereplő film rendezője, Olivier Assayas kapja az idei deauville-i életműdíjat.

https://www.youtube.com/watch?v=NDkb8fDLyA4

Az A Rainy Day in New York franciaországi terjesztését a Mars Films vette meg, amely a fesztivál zárultával, szeptember 18-tól vetíteni is fogja a filmet az ország filmszínházaiban. A filmben Timothée Chalamet és Elle Fanning egy párt játszik, akik azért mennek New Yorkba, hogy a lány találkozhasson bálványával. Rajtuk kívül Jude Law, Selena Gomez és Diego Luna is szerepel benne.

Avatar

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya