Hírek

Yorgos Lanthimos felforgatja a kosztümös filmek békés világát – The Favourite teaser

Anna királynő kaotikus uralkodásáról készített filmet A homár és az Egy szent szarvas meggyilkolása rendezője. A The Favourite pont olyan könyörtelennek, őrültnek és felforgatónak tűnik, mint elvárható volt.

Másodszor dolgozik együtt Yorgos Lanthimos Olivia Colmannel és Rachel Weisszel A homár után, az impozáns duót pedig ezúttal Emma Stone egészíti ki. A The Favourite valós történelmi eseményeket dolgoz fel: a 18. század elején, Angliában játszódik, ahol a beteges és bolondos Anna királynő (Colman), a Stuart-ház utolsó uralkodója regnált. Az inkább a kacsavadászattal és ananászokkal foglalatoskodó Anna helyett gyakorlatilag a miniszterei és kegyencnői kormányoztak – itt jön a képbe előbb Weisz, majd Stone karaktere.

A The Favourite teaser előzetese a Peter Greenaway fémjelezte angol barokk stílusjegyeit mutatja, hiszen szarkasztikus, elidegenítő és mániákusan stílusos. Ám Lanthimos nyakon önti (néha szó szerint) némi vérrel és bizarrsággal az idillt. Mi történik, ha egy szerzői rendező felkarol egy történelmi drámát? Kubrick és a Barry Lyndon, vagy Sofia Coppola és a Marie Antoinette óta tudhatjuk, hogy bármi előfordulhat egy látszólag kiszámítható terepen is. Ez a film annyira szokatlannak tűnik, hogy nálam simán az év egyik legizgalmasabb és leginkább várt produkciója – Te megnéznéd a The Favourite-et?

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com