Hírek

Zendaya, Ryan Murphy és Florence Pugh a Filmakadémia új tagjai között

Kiküldte az amerikai Filmakadémia idei meghívóit, szám szerint 819-et: a leendő tagok között találunk több ismert színészt, rendezőt és producert is.

A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia minden évben meghív több száz filmvilágban dolgozó elismert szakmabelit, hogy csatlakozzanak soraihoz. Idén 819 új tagot választottak ki, akik közt olyan ismert nevek is vannak, mint Zendaya, aki A legnagyobb showmanben és az Eufóriában tündököl, Ryan Murphy, az American Horror Story, Glee: Sztárok leszünk! és a Hollywood alkotója és Florence Pugh, akit a Kisasszonyokban és a Lady Macbeth-ben láthattunk.

Az idei év meghívottjaiban különleges, hogy összetételüket a diverzitás és a befogadás jegyében állították össze,

írja a Hollywood Reporter. A 2020-as új tagoknak ugyanis majdnem fele, pontosabban 45%-a nő, továbbá 36%-a színesbőrű és 49%-a nemzetközi, azaz nem amerikai. Bár önmagában ennek nem kéne, hogy hírérteke legyen, mégis az: Hollywood elit klubjától, a sokáig szinte kizárólag fehér férfiakból álló exkluzív testülettől ez reformszerű lépés.

A 2016-os #OscarsSoWhite (vagyis #TúlFehérazOscar) botrány felforgatta Hollywood-ot: abban az évben már sorban másodszorra az összes színészkategóriában jelölt színész fehérbőrű volt. A Twitteren elterjedt hashtag célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a Filmakadémia diszkrimináló Oscar nevezéseire. Az ügy fontossága abban rejlik, hogy a nem csak fehérközpontú, de férfiközpontú választótestület markában összpontosul az Oscar-nevezések és választások fölötti hatalom.

2016-ban az Akadémiának 76%-a volt férfi, és 91%-a fehér (ez utóbbi különösen szúrja a szemet, tekintve, hogy az összes kontinens filmkészítői közül csak ennyi jutott be). Ez az összetétel magyarázta a sokszor egyoldalú döntések gyakoriságát. Az utóbbi években tehát az Akadémia, hallgatva kritikusaira felfrissítette tagjainak összetételét. 2015 óta megduplázta a nők számát soraiban, és ami még dicséretesebb, megtriplázta a színesbőrű és nemzetközi tagok számát.

Az idei meghívottak között megtalálhatjuk az Élősködők stábjának 13 tagját, köztük színészeket, vágót, forgatókönyvírót és zeneszerzőt is. További ismert, idén hozzáadott tagok pedig: Eva Longoria, Olivia Wilde, Lakeith Stanfield, Awkwafina, George MacKay színészek és Ari Aster rendező.

 

Takács Janka

Janka jelenleg elsőéves hallgató a párizsi Sciences Po egyetem média és kommunikáció szakán. Mozifüggő, legfőképp a régi hollywood-i filmeket és az indie filmeket kedveli, de egy ütős filmzenével bármikor le lehet venni a lábáról.