Hírek

Zenthe Ferenc születésének 100. évfordulója közeleg

Néhány nap múlva Zenthe Ferenc születésének 100. évfordulóját ünnepeljük. A 1920. április 24-én született Kossuth-díjas színművész – aki egyben a Nemzet Színésze is – alakításain sok-sok generáció nőtt fel. Kerek születésnapjáról a közmédia több csatornája és rádióadók is megemlékeznek a héten.

Zenthe Ferenc 1920. április 24-én született Salgóbányán. A félbehagyott közgazdaságtudományi egyetemen után 1941-ben a  Színművészeti Akadémia hallgatója lett. A háború miatt azonban, 1942-ben félbehagyta tanulmányait. 1945-ben szerződött a Pécsi Nemzeti Színházhoz, majd két évad után a győri Kisfaludy Színház (ma Győri Nemzeti Színház), 1949-ben pedig a debreceni Csokonai Nemzeti Színház társulatának tagja lett. 1952-től a budapesti Madách Színház színművésze volt.

Indulásától a közönség szeretete övezte. A filmgyártás és a televízió is jobbnál jobb feladatokkal kényeztette el.

Első filmszerepében, 1953-ban Nagy Sándor honvédtábornokot alakította a Föltámadott a tengerben, ezt a Rákóczi hadnagyának főszerepe követte.

Ezután romantikus vígjátékok főszerepei következtek a sármos színész életében: a 2×2 néha 5, a Mese a 12 találatról, a Kölyök, a Fapados szerelem című filmekben. 1983-ban készült az Oscar-díjra is jelölt magyar-NSZK koprodukció, a Jób lázadása, amelyben Zenthe a Tisza-menti, módos falusi zsidó szerepében tűnt fel. Játékfilmben utoljára a Magyar vándor című filmben szerepelt, 2004-ben.

Jób lázadása

A Tenkes kapitánya (1963) után több tévés széria következett: a Rózsa Sándor, a TüskevárPrinc, a katona, a Bors és legutóbb a Szomszédok. A tévésorozatokban Zenthe mind a fiatalok, mind az idősebb korosztály tetszését elnyerte. Népies, férfias, humoros karakterszínész volt.

Szinkronhangként is bizonyított. Szerepelt a Magyar Rádió 1959–2007 között futott A Szabó család című hangjátékában is, amely Európa leghosszabb életű családregényszerű rádiójátéka volt.

1987–1999 közt a Szomszédok című teleregény szereplője (Taki bácsi); a sorozat 1999. december 30-án, a 331. résszel búcsúzott el a nézőktől. 2000 februárjától a Komédiások – Színház az egész… című sorozat egyik főszereplője volt.

Zenthe Ferencet 1954-ben és 1968-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 1975-ben megkapta az érdemes művész címet. A filmkritikusok díjával jutalmazták 1984-ben, kiváló művész lett 1989-ben. 1997-ben Kossuth-díjat adományoztak neki. 2006. július 30-án hunyt el tüdőgyulladásban.

A Tenkes kapitánya

A művész születésének kerek évfordulója alkalmából a héten a közmédia több csatornája is filmekkel, műsorokkal tiszteleg a legendás színész munkássága előtt – közölte az MTVA Sajtó Osztálya hétfőn az MTI-vel.

Az m3.hu Minden este Zenthe! szlogennel indít programsorozatot. A Játék a kastélyban restaurált változatában, a Szentivánéji álom, az Ezüstlakodalom és A nap, amelyen a pápát elrabolták című előadásokban Zenthe sokoldalú színpadi munkásságát idézi föl a csatorna.

Az évtizedek alatt ikonikussá vált televíziós műsorokból, sorozatokból is válogatást kaphatnak a nézők, többek között a Családi kör, a Zsaruvér és csigavér, a Színház az egész és A Tenkes kapitánya is látható az m3.hu kiemelt kínálatában.

A színművész pályájával a Mestersége színész című portréműsor segítségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Az M5 csatorna egyebek mellett műsorra tűzi a 2×2 néha 5 című vígjátékot, az Örökös Tagság – Zenthe Ferenc című portréfilmet, és A csodadoktor című tévéfilmet. A Duna TV levetíti a Szerelem csütörtök című filmet, amelyben Zenthe Ferenc és partnere, Takács Mária egy fiatal házaspárt alakít.

A Dankó Rádió és a Kossuth Rádió is több adásban tiszteleg a Nemzet Színésze előtt.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Cinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya