Hírek

Zombiapokalipszis skandináv módra – Handling the Undead előzetes

handling-the-undead-renate-reinsve

Ízelítő érkezett a jövő évi Sundance-en debütáló norvég művészhorrorhoz, amiben Oslóban rejtélyes módon feltámadnak a halottak, hogy meglátogassák családjaikat.

A zombifilm műfaja már csontig le lett rágva a filmtörténelem során. Nehéz új vagy eredeti történetet kitalálni a hörgő, csoszogó hullákhoz, viszont szerencsére pár évente készülnek olyan egyedi és emlékezetes mozik, mint a spanyol [Rec], a brit Kiéhezettek vagy a japán One Cut of the Dead. Thea Hvistendahl norvég rendezőnő első nagyjátékfilmje, a Handling the Undead (eredeti címe: Håndtering av udøde) is egy hasonlóan izgalmas koncepciójú alkotásnak ígérkezik.

Egy forró nyári napon Oslóban a halottak titokzatos körülmények közt feltámadnak, és három család élete kerekestül felfordul, mikor elhunyt szeretteik visszatérnek hozzájuk. De vajon milyen célból, kik ők, és mit akarnak?

Ezekre a kérdésekre igyekszik választ találni a film, ami a svéd horror író, John Ajvide Lindqvist 2005-ben megjelent, azonos című regényén alapszik (nálunk Élőhalottak! címen futott). Lindqvist több művét is feldolgozták már az évek során, elég csak a Határeset című testhorrorra vagy az Engedj be! több adaptációjára gondolni. Egyébként az író a műveiből készült adaptációk forgatókönyveit is maga szokta jegyezni, és így van ez a Handling the Undead-nél is, aminek szkriptjét Thea Hvistendahl-lal közösen írták.

A főbb szerepekben a fesztiválkedvenc és a nemzetközi film és eredeti forgatókönyv kategóriákban Oscar-díjra jelölt A világ legrosszabb embere két felkapott norvég sztárját, Renate Reinsve-t és Anders Danielsen Lie-t láthatjuk majd. A filmet az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is a Neon fogja forgalmazni. Pontos bemutatódátum még nincs, de a világpremierre a 2024. januárjában tartott Sundance Filmfesztivál keretei közt kerül sor.

Sztepanov Márkó

Sztepanov Márkó a METU képalkotás szakán diplomázott 2023-ban, jelenleg televíziós műsorkészítő mesterképzést végez. Javíthatatlan mozifüggő, filmkészítéssel foglalkozik és filmrendezői ambíciókkal is rendelkezik. Mindenevő, de a horror és az akció műfajok a gyengéi és bármikor megvédi Michael Bay renoméját.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com